O echipa de experti a Comisiei Europene viziteaza Romania pentru a discuta modalitatile de sporire a capacitatii coridorului Dunarii

Vizita are loc in perioada 1-2 septembrie, iar expertii Comisiei vor discuta cu autoritatile romane despre modalitatile de sporire a capacitatii coridorului Dunarii pentru exportul de cereale din Ucraina.

Comisia Europeana a instituit o platforma comuna de coordonare privind exporturile din Ucraina, pentru a colabora indeaproape cu tari printre care Romania, Moldova si Ucraina in vederea imbunatatirii tranzitului si a fluxului de marfuri dinspre si inspre Ucraina de-a lungul culoarelor de solidaritate. Platforma functioneaza bine in ceea ce priveste solutiile practice de eliminare a blocajelor si de accelerare a traficului pentru a permite Ucrainei sa exporte cereale prin UE ca alternativa la porturile de la Marea Neagra, dupa ce Rusia a parasit Initiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagra si ameninta transporturile de pe Marea Neagra.

In cadrul activitatii platformei, o echipa de experti a Comisiei Europene condusa de Michael Hager, seful de cabinet al vicepresedintelui executiv Valdis Dombrovskis, viziteaza Romania, mai exact orasele Constanta si Galati, in perioada 1-2 septembrie, pentru a discuta modalitatile de sporire a capacitatii coridorului Dunarii, in special a porturilor la Dunare, a portului Constanta si a canalului Sulina. Scopul acestei vizite este de a demonstra sprijinul acordat de UE Romaniei, recunoscand in acelasi timp eforturile continue ale autoritatilor si ale partilor interesate in cadrul acestui demers complex.

Programul include vizite la instalatiile portuare si reuniuni cu partile interesate relevante, printre care autoritati, operatori, transportatori si comercianti. Discutiile se vor axa, printre altele, pe mijloacele de solutionare a blocajelor, de sporire a capacitatii de manipulare, de imbunatatire a tranzitului si de simplificare a procedurilor si a controalelor.

La Galati, echipa de experti va vizita portul si se va intalni cu reprezentanti ai Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, ai autoritatilor portuare Galati si ai pilotilor. La Constanta, echipa de experti va vizita portul Constanta si se va intalni cu reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai autoritatii portuare Constanta si ai autoritatii vamale. De asemenea, delegatia se va intalni cu reprezentanti ai operatorilor, ai transportatorilor si ai comerciantilor de cereale din portul Constanta.

Vezi si:  Iohannis condamnă, în Brazilia, invadarea Ucrainei

AM