
Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nadlac II, impreună cu lucratori ai Comisariatului Judetean Arad din cadrul Garzii Nationale de Mediu, au efectuat controlul la intrarea in tara, asupra unui mijloc de transport incarcat cu peste 37 tone de deseuri, constand in diverse bunuri.
Autoritatile de control nu au permis intrarea in tara a mijloacelor de transport intrucat nu erau indeplinite conditiile legale necesare transporturilor. Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nadlac II au efectuat, pe sensul de intrare in tara, controlul specific asupra a doua automarfare conduse de catre doi cetateni romani. Soferii transportau, conform documentelor de insotire a marfii, imbracaminte, jucarii, covoare, trolere, produse ornamentale si deseuri provenite din vehicule scoase din uz, fara lichide sau alte componente periculoase, de la diferite societati comerciale din Germania si Franta pentru firme din Romania.
Existand suspiciuni cu privire la legalitatea transportului politistii de frontiera au solicitat sprijin autorizat reprezentantilor Comisariatului Judetean Arad din cadrul Garzii Nationale de Mediu.
In urma verificarilor efectuate, s-a constatat faptul ca automarfarele erau incarcate cu 37.536 kg de deseuri constand in imbracaminte, jucarii, covoare, trolere, produse ornamentale si deseuri provenite din vehicule scoase din uz, fara lichide sau alte componente periculoase pentru care soferul nu a prezentat documentatia necesara prevazuta de lege pentru importul acestor produse.
In consecinta, autoritatile de control nu au permis accesul pe teritoriul Romaniei pentru mijlocul de transport in cauză, deseurile fiind returnate societatilor expeditoare.
Romania, groapa de gunoi a Uniunii Europene
In absenta unei legislatii clare, tara noastra a devenit, intr-o oarecare masura, groapa de gunoi a Europei. Multe tari din U.E. isi trimit aici deseurile, unele chiar pe cai ocolite, prin tari asiatice, de exemplu. Ideea unei legislatii mai ferme la nivel UE si in Romania e discutata de mai multa vreme, dar pana acum, concret, rezultatele sunt modeste.
AM
Este îngrijorător să vedem că România continuă să fie folosită drept o destinație pentru deșeurile Europei, mai ales în contextul în care regulamentele sunt încă insuficiente pentru a preveni astfel de situații. Eforturile autorităților la Nădlac II de a bloca intrările ilegale de deșeuri sunt admirabile, dar ele subliniază doar o fracțiune a problemei mai largi. Îmbunătățirea legislației atât la nivel național, cât și european ar putea diminua această problemă, transformând în mod ideal România dintr-o „groapă de gunoi” într-un model de gestionare responsabilă a deșeurilor. Cu toții avem un rol în această schimbare, fie prin conștientizare și educație, fie prin susținerea unor politici care să protejeze mediul și comunitățile noastre.
Stiri asemanatoare:
Târg de Crăciun la MADR
O noua baza americana in Polonia
Din 20 ianuarie, ziua in care Trump isi preia mandatul, incepe deportarea migrantilor ilegali