Peste 37 de tone de deseuri, oprite la Nadlac II

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nadlac II, impreună cu lucratori ai Comisariatului Judetean Arad din cadrul Garzii Nationale de Mediu, au efectuat controlul la intrarea in tara, asupra unui mijloc de transport incarcat cu peste 37 tone de deseuri, constand in diverse bunuri.

Autoritatile de control nu au permis intrarea in tara a mijloacelor de transport intrucat nu erau indeplinite conditiile legale necesare transporturilor. Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nadlac II au efectuat, pe sensul de intrare in tara, controlul specific asupra a doua automarfare conduse de catre doi cetateni romani. Soferii transportau, conform documentelor de insotire a marfii, imbracaminte, jucarii, covoare, trolere, produse ornamentale si deseuri provenite din vehicule scoase din uz, fara lichide sau alte componente periculoase, de la diferite societati comerciale din Germania si Franta pentru  firme din Romania.

Existand suspiciuni cu privire la legalitatea transportului politistii de frontiera au solicitat sprijin autorizat reprezentantilor Comisariatului Judetean Arad din cadrul Garzii Nationale de Mediu.

In urma verificarilor efectuate, s-a constatat faptul ca automarfarele erau incarcate cu  37.536 kg de deseuri constand in imbracaminte, jucarii, covoare, trolere, produse ornamentale si deseuri provenite din vehicule scoase din uz, fara lichide sau alte componente periculoase pentru care soferul nu a prezentat documentatia necesara prevazuta de lege pentru importul acestor produse.

In consecinta, autoritatile de control nu au permis accesul pe teritoriul Romaniei pentru mijlocul de transport in cauză, deseurile fiind returnate societatilor expeditoare.

Romania, groapa de gunoi a Uniunii Europene

In absenta unei legislatii clare, tara  noastra a devenit, intr-o oarecare masura, groapa de gunoi a Europei. Multe tari din U.E. isi trimit aici deseurile, unele chiar pe cai ocolite, prin tari asiatice, de exemplu. Ideea unei legislatii mai ferme la nivel UE si in Romania e discutata de mai multa vreme, dar pana acum, concret, rezultatele sunt modeste.

Vezi si:  Parlamentul European: trebuie sa dam Ucrainei tot ce are nevoie pentru a invinge Rusia

AM