Plafonarea preturilor, solutia pentru a opri scumpirile ?

Guvernul britanic vrea ca retailerii sa limiteze pretul produselor de baza, cum sunt painea si laptele.

 Alimentele de baza se scumpesc continuu in regat, iar acest fenomen atrage cresterea costului vietii. Premierul Rishi Sunak e in tratative cu supermarketurile pentru a le convinge sa puna un comision cat mai mic posibil. La acest mecanism a recurs si Franta din cauza tavalugului scumpirilor.

„Inteleg ca guvernul are discutii constructive cu supermarketurile pentru a vedea cum abordam aceasta problema grava a inflatiei si a costurilor vietii. Discutiile, normal, tin cont si de impactul asupra furnizorilor” – a declarat o sursa din Downing Street 10. Dar orice reducere a preturilor va fi pe baza de voluntariat, atrag atentia oficiali britanici.

Marea Britanie are cea mai mare inflatie din Europa occidentala. Comparativ cu anul trecut, preturile au crescut cu 19 la suta. Este cea mai usturatoare crestere din ultimii 50 de ani. La cresterea costului vietii se adauga si scumpirile la gaz si electricitate, provocate de razboiul din Ucraina. Supermarketurile cele mai cunoscute si frecventate, Tesco si Sainsbury’s au anuntat deja ca reduc preturile la unele produse alimentare.

The British Retail Consortium (BRC), care reprezinta toate supermarketurile importante, da vina pe noile reglementari impuse de guvern, care au dus la mariri de costuri si afirma ca e nevoie de simplificarea regulilor si nu de instituirea unor preturi controlate, ca in stilul anilor 70.

Potrivit BBC, de exemplu, din pretul de 2,50 lire sterline, cat costa o bucata de branza chedar, 1,50 lire merg la fermieri, iar restul se imparte intre procesator si retailer.

AM