
Ministerul Apararii Nationale a dezmintit ferm informatiile de la Kiev, potrivit carora o racheta ruseasca ar fi patruns in spatiul aerian al Romaniei. Inclusiv presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat ca rusii au tras rachete care au trecut prin Republica Moldova, dar si prin Romania, stat NATO.
Pe langa faptul ca guvernul de la Bucuresti a dezmintit incidentul sustinut de conducerea de la Kiev, si americanii spun ca nu au indicii ca Moscova ar fi recurs la gesturi amenintatoare la adresa Romaniei sau Moldovei. Ucraina a pus pe jar toata Romania, dupa ce un general din armata ucraineana a anuntat ca unele rachete lansate de rusi ar fi trecut prin spatiul aerian al tarii noastre. Imediat, ministerul Apararii a dezmintit aceasta informatie si a oferit clarificari. Astfel, sistemul de supraveghere aeriana al Fortelor Aeriene Romane a detectat, vineri, 10 februarie, o tinta aeriana lansata din Marea Neagra de pe o nava a Federatiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o racheta de croaziera, care a evoluat in spatiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova si a reintrat in spaţiul aerian ucrainean fara sa intersecteze, in niciun moment, spatiul aerian al Romaniei.
In pofida acestor explicatii si a dezmintirii oficiale, Ucraina a continuat pe ideea incalcarii spatiului aerian romanesc de catre Rusia. La cateva ore de la dezmintirea venita de la Bucuresti, intr-o postare pe Telegram, preluata de presa la nivel international, presedintele Volodimir Zelenski, a afirmat : “inamicul a lansat cel putin 70 de rachete intr-un nou atac masiv in aceasta dimineata. Mai multe rachete rusesti au trecut prin spatiul aerian al Republicii Moldova si României. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. Este o teroare care trebuie oprita” . Nimeni nu intelege de unde aceasta confuzie. Inclusiv americanii au spus ca nu exista niciun indiciu. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a precizat ca nu exista niciun indiciu ca Moscova ar fi facut vreun gest amenintator la adresa Romaniei sau Republicii Moldova.
AM
Într-o lume în care informația circulă cu rapiditate și poate genera panică, este esențial ca indivizii și națiunile să rămână vigilente și să verifice sursele de știri înainte de a reacționa impulsiv. Dezmințirea venită din partea României și susținută de aliații americani subliniază importanța colaborării și a comunicării deschise între state, mai ales când apar tensiuni la nivel internațional. Într-un scenariu ca acesta, în care adevărul poate fi distorsionat cu ușurință, fiecare dintre noi este chemat să privească lucrurile cu calm și discernământ, asigurându-ne că ne bazăm deciziile pe fapte confirmate, nu doar pe zvonuri sau speculații. Astfel, putem evita escaladarea inutilă a tensiunilor și ne putem concentra pe soluții constructive și pașnice.
Stiri asemanatoare:
Târg de Crăciun la MADR
O noua baza americana in Polonia
Din 20 ianuarie, ziua in care Trump isi preia mandatul, incepe deportarea migrantilor ilegali