Romania iese din starea de urgenta instituita in pandemia COVID

Premierul Marcel Ciolacu a convocat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – CNSU.

In reuniunea CNSU a fost aprobata hotararea privind incetarea starii de risc epidemiologic si biologic generata de pandemia de COVID-19 si aplicabilitatea art. 1 din Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 36 din 21.07.2020.

CNSU a aprobat aceasta Hotarare luand in considerare Raportul elaborat la cea de-a cincisprezecea reuniune a Comitetului de Urgenta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la evolutia bolii COVID-19, prin care s-a evidentiat tendinta de scadere a deceselor cauzate de COVID-19, a spitalizarilor si a internarilor in sectiile de terapie intensiva, precum si nivelurile ridicate ale imunitatii populatiei la SARS-CoV-2.

Aceste concluzii au fost  coroborate cu  pozitiile oficiale adoptate public de Directorul General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit carora COVID-19 a devenit o problema de sanatate stabila ce nu mai constituie o urgenta de sanatate publica de interes international.

Astfel, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat Hotararea prin care se constata faptul ca COVID-19 nu mai constituie o urgenta de sanatate, iar masurile de prevenire si combatere a raspandirii virusului SARS-CoV-2 se aplica in conformitate cu metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) elaborata de Institutul National de Sanatate Publica.

 “Cu data prezentei hotarari inceteaza aplicabilitatea art. 1 din Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 36/21.07.20201 privind constatarea pandemiei de COVID-19 si stabilirea unor masuri necesar a fi aplicate pentru protectia populatiei– se arata in document.

AM