Israelienii ii cer socoteala lui Netanyahu: nimeni nu intelege cum a fost posibila operatiunea Hamas

Multi israelieni considera ca premierul Benjamin Netanyahu trebuie sa raspunda pentru atacul Hamas din 7 octombrie, cand teroristii palestinieni s-au infiltrat in asezarile evreiesti, unde au ucis peste 1500 de oameni si au luat in jur de 200 de ostatici.

Tragedia, fara precedent in istoria statului evreu, ramane un mister, tinand cont ca israelienii au cele mai performante tehnologii de interceptare si filaj, iar spionii israelieni sunt cei mai buni din lume.

Politico scrie despre povestea lui Tomer Eliaz, un baiat de 17 ani din kibutzul Nahal Oz, El a fost fortat de Hamas sa mearga din usa in usa si sa spuna vecinilor sa iasa din casa, pentru ca altfel teroristii il vor ucide. Unii au deschis si au fost omorati pe loc, altii au fost luati ostatici in Gaza. Au fost cazuri in care copiii s-au ascuns, inclusiv in cotetul gainilor.

Dupa ce s-au folosit de adolescent drept momeala, teroristii Hamas l-au ucis pe Tomer Eliaz.

Situat la doar 800 de metri de frontiera cu Gaza, kibutzul Nahal Oz a fost printre primele tinte ale Hamas in fatidica zi de 7 octombrie.

Supravietuitorii cer explicatii. Ei spun ca premierul Netanyahu ar trebui macar sa iasa sa-si asume vina pentru drama din 7 octombrie. Multi dintre locuitorii asezarilor evreiesti din apropierea Fasiei Gaza spun ca vor sa plece din tara. Au rude in SUA si Europa si incearca sa se mute acolo, fiindca nu mai au incredere in autoritatile israeliene ca le pot asigura protectia.

AM