SUA critică manevrele Chinei din apropierea Taiwanului

Manevrele militare ale Chinei, considerate drept „agresive” de Washington, s-ar putea solda în cele din urmă cu răniţi, a avertizat luni Casa Albă, după un incident maritim în weekend, relatează AFP.

Marina americană a acuzat sâmbătă o navă chineză de a se fi deplasat în zigzag într-un mod „periculos” în jurul unuia dintre distrugătoarele sale care naviga în strâmtoarea Taiwan împreună cu o navă canadiană, la mai puţin de 10 zile după un incident aerian între cele două ţări în regiune.

„Este doar o chestiune de timp până când cineva va fi rănit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby, într-o conferinţă de presă.

El a denunţat o serie de manevre atât „periculoase”, cât şi „neprofesionale”, în opinia sa.

Pentagonul a criticat duminică acţiunile „din ce în ce mai riscante” ale armatei chineze în Asia.

Pe 26 mai, pilotul unui avion de vânătoare chinez a efectuat o „manevră agresivă nejustificată” în apropierea unui avion de recunoaştere american care survola Marea Chinei de Sud, potrivit militarilor americani.

China şi-a inaugurat luni ambasada în Honduras în urma stabilirii de relaţii diplomatice între cele două ţări în detrimentul Taiwanului, în timp ce preşedinta honduriană, Xiomara Castro, a anunţat că pleacă marţi la Beijing într-o vizită oficială, notează AFP.

Ceremonia a avut loc într-un hotel din Tegucigalpa, deoarece Beijingul nu a decis încă unde îşi va instala delegaţia diplomatică. De asemenea, Hondurasul nu s-a hotărât cu privire la locaţia ambasadei sale în capitala Chinei.

Iniţial, delegaţia diplomatică chineză va fi condusă de un însărcinat cu afaceri, Yu Bo.