Dupa cutremurul violent din Turcia si Siria, Uniunea Europeana decide masuri anti-seism

Comisia Europeana a prezentat o serie de  masuri privind protectia civila in caz de dezastre. Este vorba despre obiective comune de stimulare a rezilientei in fata dezastrelor.

Bruxelles-ul pune la punct modalitati prin care tarile europene sa fie mai bine pregatite pentru a face fata pericolelor naturale, cum ar fi cutremurele, inundatiile si incendiile forestiere. Avand in vedere evolutia rapida a profilului riscurilor, obiectivele europene in materie de rezilienta la dezastre urmaresc sa imbunatateasca capacitatea UE, a statelor sale membre si a statelor sale participante la mecanismul de protectie civila al UE de a anticipa si de a face fata efectelor viitoarelor dezastre si situatii de urgenta majore. In acest scop si in stransa cooperare cu statele membre, Comisia Europeana a identificat cinci obiective care trebuie urmarite in mod colectiv.

Cele cinci obiective europene in materie de rezilienta la dezastre sunt :

Anticipare – imbunatatirea evaluarii si anticiparii riscurilor si a planificarii managementului riscurilor de dezastre. Avand in vedere complexitatea și interdependența riscurilor cu care se confrunta UE, este important sa se identifice vulnerabilitățile din sectoarele critice si sa se anticipeze pericolele si amenintarile.

Pregătire – sporirea nivelului de constientizare a riscurilor si a gradului de pregatire al populatiei. Sporirea gradului de constientizare cu privire la riscuri si a gradului de pregatire a populatiei contribuie la reducerea impactului dezastrelor.

Alertare – imbunatatirea sistemelor de alerta timpurie. Consolidarea sistemelor de alerta timpurie asigura faptul ca mesajele de avertizare lansate de la nivel national, regional si local ajung la timp la persoanele potrivite.

Răspuns – consolidarea capacitatii de raspuns a mecanismului de protectie civila al Uniunii. Prin consolidarea capacitatii de raspuns a mecanismului de protecție civila al UE, Uniunea poate oferi mai mult ajutor pentru acoperirea lacunelor critice si pentru prevenirea deteriorarii situatiei atunci cand capacitatea unei tari este depasită.

Vezi si:  Romania, umilita - scandalul carnii de cal

Securitate – asigurarea unui sistem solid de protectie civila. Sistemele de protectie civila trebuie sa ramana operationale 24 de ore din 24, 7 zile din 7, in timpul dezastrelor si dupa, atunci cand este cea mai mare nevoie de ele. Actualizarea planurilor si a procedurilor de asigurare a continuitatii activitatii si asigurarea coordonarii si a schimbului de informatii intre sectoare, inclusiv cu furnizorii de infrastructura critica, vor contribui la funcționarea sistemelor de protecție în orice moment.

AM