conturi rapide in euro la banci online

Amenzi printre furnizorii de legume si fructe

Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a inceput derularea unei serii de actiuni de verificare a corectitudinii informatiilor privind originea/denumirea fructelor si legumelor comercializate.

Pana acum, au fost identificati 11 furnizori de legume, fructe si sucuri naturale, ai lantului de retail Mega Image, in urma unor acțiuni de control la un magazin din sectorul 3 al Capitalei si la 2 depozite apartinand lantului, situate in judeyul Ilfov.

In urma verificarilor, au fost constatate, pana in acest moment, abateri de la legislatia in vigoare, care au impus aplicarea urmatoarelor sanctiuni:

–              amenzi contraventionale in valoare de 140.000 lei

–              oprirea temporara de la comercializare a 2 tone de fructe, pana la remedierea deficientelor de informare privind originea sau denumirea acestora.

”La noi, legumele si fructele nu se coc iarna! Cu foarte mici exceptii, nu putem vorbi despre produse romanesti, asa ca am vrut sa aflam daca este vorba despre o vraja sau o inselatorie!” – Horia Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Sanctiunile au fost aplicate, in cazul a 3 operatori economici, pentru practici comerciale inselatoare, respectiv:

–              mentionarea pe eticheta de produs a unui soi de fructe importate, din documentele puse la dispozitie echipei de control nereiesind faptul ca produsele comercializate provin din soiul mentionat.

MM

În urma acestor controale riguroase, cred că acțiunile inițiate de CRPCR București-Ilfov sunt un pas esențial către restabilirea încrederii consumatorilor în industriile de fructe și legume. Este revitalizant să vedem cum autoritățile iau măsuri concrete pentru a asigura transparența și corectitudinea informațiilor de pe etichete, lucru care, în timp, poate reduce practici comerciale înșelătoare. Un astfel de control nu doar protejează consumatorii, ci și ridică standardele pieței, încurajând practici mai etice. Aceasta ar trebui să fie o lecție pentru toți furnizorii să respecte regulile, deoarece corectitudinea și transparența duc la un consum informat, un factor cheie în alegerile zilnice ale fiecăruia dintre noi.