Pentagonul a greșit cu 3 miliarde de dolari ajutorul pentru Ucraina

Pentagonul a supraevaluat cu circa trei miliarde de dolari valoarea echipamentelor militare oferite Ucrainei pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia, o „eroare contabilă” ce ar permite SUA să furnizeze Kievului mai multe arme şi muniţii, au declarat joi agenţiei Reuters doi oficiali americani, din Senat şi, respectiv, Departamentul Apărării.

Conform acestor responsabili, care s-au exprimat cu condiţia păstrării anonimatului, eroarea ar consta în supraevaluarea valorii echipamentelor preluate din stocurile armatei SUA şi livrate Kievului. Astfel, în contabilitate a fost folosită valoarea costului de înlocuire a echipamentelor, în locul valorii iniţiale diminuate cu deprecierea.

Prin urmare, administraţia preşedintelui Joe Biden va avea acum o marjă financiară care îi va permite să sporească asistenţa militară oferită Ucrainei, ajutor care trebuie să se încadreze în fondurile aprobate de Congres, unde preşedintele democrat s-ar putea să nu poată obţine uşor creşterea acestor fonduri, mai ales în contextul disputei cu republicanii asupra plafonului datoriei publice.

Potrivit Politico.com, din pachetul financiar de 48 de miliarde de dolari pe care Congresul SUA l-a aprobat în decembrie pentru ajutorul militar destinat Ucrainei au mai rămas necheltuite doar circa 6 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că aceste fonduri s-ar putea epuiza până la jumătatea verii.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, a afirmat joi că se aşteaptă ca aliaţii să-şi înnoiască angajamentul de a aloca pentru apărare 2% din Produsul Intern Brut (PIB), la summitul Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc în iulie în capitala lituaniană Vilnius, relatează Reuters.

Membrii NATO trebuie să-şi „crească angajamentul”, a subliniat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună la Lisabona cu premierul portughez Antonio Costa.

Vezi si:  Moldova suspenda trimiterea de muncitori in Israel

Liderul NATO i-a îndemnat în mod repetat pe aliaţi să accelereze creşterea bugetului apărării, în condiţiile în care lumea a „devenit mai periculoasă” în urma invaziei ruse din Ucraina de anul trecut.