Lui Lukașenko i-a venit rău la parada lui Putin

Participants, including Belarusian President Alexander Lukashenko, attend a military parade on Victory Day, which marks the 78th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two, in Red Square in central Moscow, Russia May 9, 2023. Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko i s-a făcut rău în timpul paradei militare din Piaţa Roşie, marţi, la Moscova, cu ocazia Zilei victoriei asupra Germaniei naziste, la care a asistat împreună cu liderii celor cinci foste republicii sovietice din Asia Centrală şi cu premierul armean, relatează media ucrainene Unian şi TSN şi portalul belarus de opoziţie Charter97%.

De altfel, Lukaşenko nici nu a mai rămas la dineul festiv oferit de preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin, într-o rară încălcare a acestei cutume, el revenind de urgenţă la Minsk.

Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, părea obosit şi oarecum nesigur pe picioare, iar la mâna dreaptă se vedea că are un bandaj. Apariţia sa a stârnit speculaţii în spaţiul virtual cu privire la starea sa de sănătate, deşi, în rest, nu a arătat semne evidente de boală, notează Reuters.

Imagini video l-au arătat pe preşedintele belarus (68 de ani) discutând cu Putin şi cu ofiţeri superiori ai armatei după parada anuală din Piaţa Roşie, apoi luând un lift până la Mormântul Soldatului Necunoscut din apropiere, în timp ce Putin a mers până acolo cu liderii celor cinci ţări din Asia Centrală şi cu premierul armean.

El s-a alăturat celorlalţi pentru a depune flori la mormântul de lângă Kremlin, la doar aproximativ 300 de metri de locul unde mai devreme urmărise parada care a marcat aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945.

Autorităţile belaruse nu au făcut nicio declaraţie cu privire la starea de sănătate a lui Lukaşenko, dar acesta a apărut doar la două evenimente publice în ultimele două săptămâni, iar la unul dintre ele vocea sa era răguşită.

Vezi si:  Americanii sunt ingrijorati de soarta Republicii Moldova

Potrivit portalului belarus Charter97%, Lukaşenko sosise în ajun deja bolnav la Moscova pentru a participa la festivităţile dedicate zilei de 9 mai. Încă pe 5 mai, într-o reuniune cu subalternii săi la Minsk, Lukaşenko părea foarte răguşit şi abia dacă vorbea.

Unele media ucrainene, citând surse belaruse din opoziţie, au presupus că este posibil ca bandajul să fi acoperit urmele lăsate de un cateter prin care s-ar putea să-i fi fost administrate injecţii.

Într-una din imaginile difuzate de media de stat ruse se vede cum preşedintele belarus este preluat de membri ai Serviciului de protecţie şi pază al preşedinţiei ruse (FSO) şi urcat într-o maşină electrică, notează Unian.

Conform contului rusesc „BRIEF” de pe reţeaua Telegram, citat de jurnalistul ucrainean Denis Kazanski, preşedintelui belarus i s-a făcut rău după paradă şi i-a fost pusă la dispoziţie o echipă de medici. „Şi-a anulat toate întâlnirile, este sub perfuzie”, scrie „BRIEF”.

În drum spre aeroportul din Moscova, în convoiul preşedintelui belarus se putea vedea o ambulanţă, transmite canalul de televiziune ucrainean TSN.