Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) organizeaza in perioada 29 – 31 martie 2024, in curtea institutiei, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou targ de promovare a produselor agroalimentare romanesti.
La targ participa producatori si procesatori reprezentativi din domeniul agroalimentar care detin atestat de produs traditional si montan. Actiunea reprezinta o oportunitate pentru producatorii romani de a-si promova produsele agroalimentare obtinute ca urmare a implementarii legislatiei europene si nationale, dar si un bun prilej de informare a consumatorilor in ceea ce priveste identificarea produselor care poseda caracteristici specifice datorate originii si metodelor de productie.
Vizitatorii vor putea gasi ”Magiunul de Topoloveni”- primul produs pentru Romania inregistrat la nivelul UE pe sisteme de calitate care a deschis drumul catre recunoasterea la nivel european. Astfel de produse sunt protejate prin particularitatile lor, prin metodele de productie, autenticitatea si conditiile de agromediu, ele propunand o specificitate fata de alte produse din aceeasi categorie.
O alta poveste de succes pentru inregistrarea europeana o puteti afla de la membrii grupului aplicant Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu, care duc mai departe traditia spatiului mioritic din arealul geografic. Produsul Telemea de Sibiu este in preferintele consumatorilor datorita gustului intens si placut, discret acrisor, sarat, care dupa degustare lasa o senzatie onctuoasa, cu un miros usor de lapte de oaie imbinat cu alte mirosuri caracteristice produsului, precum cel de ierburi mature de camp si cel de fan, fara ca vreunul dintre acestea sa predomine.
Vor fi prezenti producatori care urmeaza etapele in vederea inregistrarii produselor pe scheme de calitate europene. Printre ele veti regasi Casul afumat din Bucegi, produs de membrii Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, Carnati din topor din Valcea, de la membrii Asociatiei Producatorilor Traditionali, Mestesugari si Artizani Valcea, care au demarat procesul pentru inregistrarea la nivelul Uniunii Europene, dar si Carne afumata la garnita „Ca altadata”, produs traditional care va urma procedura de recunoastere europeana. Tot din judetul Valcea, urmeaza etapele inregistrarii pe sistem de calitate Indicatie Geografica Protejata ”Tuica Sordony de Horezu”, ca bautura spirtoasa – din Pojogi-Cerna, comuna Stroesti.
Membrii Cooperativei Agricole Caprirom au pregatit pentru cumparatori o oferta diversificata, astfel:
– produse din categoria legumelor si fructelor proaspete: usturoi si ceapa din judetul Buzau, mere, pere, cartofi din judetul Dambovita, miez de nuca, prune afumate din Vizantea Livezi, Vrancea, dar si a celor procesate: dulceturi, gemuri, zacusca, tocanite, siropuri sau sucuri atestate traditional sau produs montan din judetele Arges, Alba, Caras Severin, precum si produse ecologice din Satu Mare: alune de padure prajite, alune de padure prajite cu sare, alune de padure prajite cu ciocolata, crema de alune de padure, ulei de alune de padure presat la rece.
– produse lactate de la ovine si caprine, din Calnic, judetul Alba, produse alimentare obtinute dupa retete consacrate: branza telemea proaspata si maturata de oaie, produse atestate traditional marca „Ferma Istrate” din Fundata din categoria lactatelor si carne.
– miere si produse ale stupului din judetele Olt si Suceava, produse montane din judetele Cluj si Buzau, dar si produse ecologice din judetul Sibiu
– din judetul Mures vor fi prezente preparate atestate traditional din categoria panificatie si patiserie – paine de casa din cartofi, iar din judetul Botosani – produse atestate traditional: Cozonac Domensc, poale in brau sau alivenci. Tot din categoria produselor de cofetarie veti gasi prajituri fara zahar, dar si mai multe sortimente de ciocolata.
Vinuri alese vor intregi gama produselor de la targ, astfel: din judetul Prahova vor fi expuse vinuri marca Auris, din judetul Constanta Crama Viisoara va invita sa descoperiti soiurile Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Tamaioasa Romaneasca, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon, vinuri albe, rosii sau roze, comercializate sub brandurile Nostalgia, Via Maria, Conu Albu.
Preparate gastronomice locale din Oltenia de sub Munte, din judetele Valcea si Gorj, vor fi gatite la fata locului de catre doamna Maria Spinciu.
Din Bucovina vor reveni si la aceasta editie, producatorii care valorifica materiile prime din arealul geografic local reuniti sub numele „Din drag de Bucovina” din judetul Suceava. Acestia vor aduce produse atestate traditional din satul Corocaiesti, comuna Veresti: telemea, cascaval urda, cas vacuta ICA, dar si alte produse din categoria lactate, precum: branza proaspata, telemea, diverse sortimente de cascaval din Fundul Moldovei, dar si cas si urda din Comuna Moldovita, Sat Putna Secries si diverse sortimente de zacusca de casa, siropuri sau dulceata realizate de doamna Vacariu Dorina.
Totodata, se vor regasi si diverse produse procesate din legume si fructe de la producatorii din Cojvana, judetul Suceava, dar si bunatati dulci, preparate dupa retete proprii, din comuna Ipotesti, judetul Suceava, suc de aronia din comuna Dumbraveni, iar de la bacania din comuna Balaceana vor fi expuse produse din carne, patiserie, dulceturi si alte bunatati. De asemenea, vizitatorii vor putea gasi la targ produse montane sub denumirea „Bucovina BEEZUM”: miere de mana, miere de salcam sau miere poliflora si alte produse obtinute din cultura de lavanda.
De la acest targ nu puteau lipsi produsele din peste, aduse de Cooperativa agricola „Pastravul din tara ta”, din judetul Prahova si de la ferma piscicola Oasa, situata la altitudinea de 1.400 de metri in Muntii Sureanu, la limita dintre judetele Sibiu si Alba, pe Transalpina sau preparate din peste obtinute traditional din Delta Dunarii din sat Vacanta Gura Portitei.
MM
Stiri asemanatoare:
O noua baza americana in Polonia
Din 20 ianuarie, ziua in care Trump isi preia mandatul, incepe deportarea migrantilor ilegali
Operatiunea ”Ghost Guns”