Precizari de la Bruxelles privind aderarea la Schengen

Comisia Europeana se concentreaza in aceasta perioada ca decizia primirii Romaniei si a Bulgariei in Schengen va decurge fara probleme incepand cu 31 martie – afirma oficiali europeni.

“Suntem in contact strâns cu autoritățile pentru a ne asigura că nu exista obstacole în implementarea deciziei” – au precizat oficiali de la Bruxelles, intr-o intalnire restransa cu presa din Romania si Bulgaria. Asa cum stim, la sfarsitul anului trecut, tarile UE au decis ca incepand cu 31 martie, controalele la frontierele interne vor fi ridicate (aerian si maritim). Romania si Bulgaria se pregatesc din 2011 pentru a accede la spatiul de libera circulatie. Deocamdata insa, ridicarea controalelor la frontierele terestre nici macar nu se discuta.

„Consiliul (tarile membre) trebuie sa revină si să ia o decizie si in chestiunea frontierelor terestre, este un lucru prioritar si lucrăm si noi, pe acest front, să sustinem cele două țari, presedintie are o sarcina importanta sa asigure o hotarare a consiliului. Ridicarea controalelor maritime si aeriane are loc pe 31 martie si, de îndată ce va fi posibil consiliul va lua o decizie asupra frontierelor terestre, lucram la asta” – spun oficialii europeni.

Dunarea

Controalele nu vor fi ridicate pe Dunare, raurile si lacurile fiind considerate frontiera terestra.  Intre Romania si Bulgaria granitele pe Dunare vor fi verificate pana ce Consiliul va lua o decizie.

MM