conturi rapide in euro la banci online

Momorial dedicat victimelor masacrului din Tienanmen, la Berlin

În amintirea suprimării violente a mişcării de protest din Piaţa Tiananmen din Beijing, pe 4 iunie 1989, la Berlin a fost instalat un memorial intitulat „Stâlpul Ruşinii”, informează luni dpa.

Prezentat luni,”Stâlpul Ruşinii” este o copie a memorialului ridicat de artistul danez Jens Galschiot în Hong Kong.

În Hong Kong,”Stâlpul Ruşinii” a fost expus în diferite locaţii timp de mai bine de două decenii, cel mai recent în campusul Universităţii din Hong Kong. La sfârşitul anului 2021, sculptura de aproximativ opt metri înălţime a fost demontată în cursul nopţii şi depozitată acolo. Recent, „Stâlpul Ruşinii „a fost confiscat, potrivit Fundaţiei pentru Libertate Axel Springer din Berlin.

Proiectele artistului Jens Galschiot sunt răspândite în mai multe locuri din întreaga lume.

Sculpturile sale, realizate din metal sau beton înfăţişează un grup de corpuri împletite, care reprezintă opresiunea indivizilor în impulsul lor spre libertate. Galschiot doreşte să indice, prin operele sale artistice, evenimente care nu ar trebui repetate.

În Brazilia, unul din stâlpi comemorează lupta Mişcării Muncitorilor Fără Pământ; la Roma, abordează malnutriţia globală; o coloană amplasată în Mexic reprezintă 54 de victime ale
masacrului din statul Chiapas în 1997, când paramilitarii au atacat o comunitate indigenă.

La Berlin, Galschiot a planificat iniţial un „Stâlp al Ruşinii” în memoria victimelor Holocaustului, dar din cauza lipsei de sprijin, proiectul a eşuat până acum.

Poliţia din Hong Kong a arestat mai multe persoane sâmbătă pentru presupuse tentative de a comemora în public 33 de ani de la reprimarea mişcării pro-democraţie din Piaţa Tiananmen, la Beijing, informează AFP.

Potrivit unor jurnalişti ai agenţiei de presă franceze, cel puţin şase persoane au fost arestate de poliţie, majoritatea, inclusiv activistul Yu Wai-pan, de la Liga Social-Democraţilor (LSD), partid politic democratic aflat în colimatorul autorităţilor.

Vezi si:  Târg de Crăciun la MADR

 

„Stâlpul Rușinii” din Berlin impresionează nu doar prin dimensiunea sa fizică, ci și prin greutatea sa simbolică, marcând un moment istoric prea adesea ignorat sau amintit doar tangențial. Cu toate că având această oglindă dureroasă a trecutului la îndemână poate părea un act demoralizant, în realitate, memoria istorică servește ca un fundament vital pentru construirea unui viitor conștient și responsabil. Deși inițiativele lui Jens Galschiot întâlnesc uneori piedici politice sau sociale, ele reușesc să cultive în rândul spectatorilor o dorință mai profundă de justiție și libertate, reamintindu-ne că indiferent de dimensiunea provocărilor, curajul și arta pot provoca schimbări durabile. În viața de zi cu zi, poate fi util ca fiecare dintre noi să preia rolul de memorial viu, reflectând asupra trecutului și acționând în prezent pentru a evita repetarea greșelilor istoriei.