Moldova – un nou pas catre iesirea din Comunitatea Statelor Independente

Parlamentul de la Chisinau a ratificat in prima lectura legea prin care se abroga calitatea de membru a legislativului in Adunarea Interparlamenara a Comunitatii Statelor Independente – CSI.

CSI este o structura infiintata dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, prin care Moscova incearca sa pastreze un oarecare control asupra unora dintre fostele republici care, candva, intrau in componenta URSS.

In special dupa invazia rusa din Ucraina, mai multi politicieni si analisti se intrebau de ce nu face Moldova pasul de rupere de CSI. Inclusiv presedinta Maia Sandu a fost acuzata ca nu are forta de a denunta oficial si formal apartenenta tarii la acest organism patronat de Rusia. Moldova e membru cu drepturi depline in CSI din iunie, 1998. Guvernul pro-european de la Chisinau a explicat ca apartenenta la CSI inseamna in jur de 330 de acorduri oficiale care trebuie, fiecare in parte, analizat si revocat, iar acest proces cere timp.

La votul parlmamentar, deputatii comunisti si socialisti au protestat fata de iesirea membrilor legislativului din Adunarea Parlamentara a CSI si nu au participat la vot.

In luna mai, guvernul a abrogat doua legi prin care intre Moldova si CSI exista posibilitatea unor schimburi de marfuri si o alta privind securitatea la frontiera.

AM