Medicii de familie se plang ca nu-si primesc banii

Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) atrage atentia ca cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenta medicala primara se afla pentru a patra luna consecutiv in cursul anului 2023 in situatia in care primesc banii cu intarziere sau prin decontari partiale.

Acest fapt determina dificultati in functionarea normala a cabinetelor de medicina de familie si incertitudini in ceea ce priveste respectarea prevederilor contractuale.

In cursul lunii noiembrie au fost onorate facturile in procent de aproximativ 60 la suta, fapt care a determinat dificultati la plata obligatiilor cabinetelor medicale, a cheltuielilor cu utilitatile etc. “Mai mult, ne aflam in a doua saptamana din decembrie fara a incasa diferentele si in fata unei lipse totale de transparenta din partea caselor de asigurari cu privire la perspectivele onorarii obligatiilor de plata” – a explicat SNMF.

Cabinetele medicilor de familie au ajuns sa functioneze avand in fata multiple incertitudini intre care cea mai importanta este onorarea platilor viitoare in cursul lunii decembrie. Sumele restante datorate de catre Casele de asigurari reprezinta venitul cabinetelor din care se achita salariile personalului (medici, asistente, ingrijitoare, contabilitate, personal de intretinere, etc), impozitele datorate statului, plata utilitatilor, chirii, redevente, rate catre banci, consumabile, materiale de curatenie etc.

“In conditiile in care nu exista o predictibilitate financiara neaparat necesara pentru functionarea optima a cabinetelor de medicina de familie, solicitam Guvernului Romaniei, Ministerului de Finante, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa remedieze urgent problema restantelor la platile catre furnizorii din asistenta medicala primara aflaflati in relatie contractuale cu casele de asigurari de sanatate. In lipsa unor astfel de masuri atragem atentia ca fiecare cabinet de medicina de familie va fi nevoit sa solicite in instanta plata creantelor restante impreuna cu dobanzi penalizatoare calculate conform prevederilor legale in vigoare” – avertizeaza medicii de familie. De asemenea, ei cer un sistem informatic functional, fara sincope, blocaje zilnice, un sistem care sa nu pericliteze munca profesionistilor din sistem si sa nu ingradeasca accesul asiguratilor la servicii medicale Din cauza nefunctionarii sistemului informatic pus la dispozitia furnizorilor de servicii medicale de catre CNAS, asiguratii nu isi pot dovedi calitatea de asigurat si nu pot beneficia de drepturile lor garantate prin lege.

Vezi si:  Romania dezminte informatiile lansate de presedintele Ucrainei

MM