Intr-un document aprobat de plenul Parlamentului European, institutiilor UE li se cere sa furnizeze Ucrainei tot ce are nevoie pentru a invinge Rusia.
Desi contraonfesiva ucraineana nu a dat decat rezultate modeste, in pofida armamentului si zecilor de miliarde acordate de occident, europenii par dispusi sa mearga mai departe si sa trimita Kievului, in continuare, sprijin de orice fel, in detrimentul cetatenilor europeni, ale caror venituri au scazut mult. Inclusiv analisti militari occidentali prestigiosi atrag atentia ca invingerea Rusiei e tot mai putin probabila.
Intr-un document adoptat cu 451 voturi pentru, 46 impotriva si 49 abtineri, eurodeputatii fac bilantul celor doi ani de la invazia pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia, la 24 februarie 2022. Subliniind modul in care razboiul a schimbat fundamental situatia geopolitica din Europa si din afara acesteia, ei subliniaza ca obiectivul principal este ca Ucraina sa castige razboiul, avertizand asupra consecintelor grave daca acest lucru nu se intampla. Deputatii spun ca alte regimuri autoritare urmaresc cum evolueaza aceasta situatie pentru a-si estima propria marja de manevra in a exercita politici externe agresive. Pentru ca Ucraina sa castige, nu ar trebui sa existe „nicio restrictie autoimpusa privind asistenta militara” pentru aceasta tara, Parlamentul reafirmand necesitatea de a oferi Kievului tot ceea ce este necesar pentru a recastiga controlul deplin asupra teritoriului sau recunoscut pe plan international.
Aprovizionarea Ucrainei cu munitie, rachete si sisteme de aparare aeriana
Deputatii afirma ca exista inca diferente uriase in ceea ce priveste nivelul sprijinului militar acordat Ucrainei de catre statele membre ale UE si solicita realizarea investitiilor necesare in baza industriala europeana de aparare. Acest lucru este esential pentru a raspunde nevoilor Ucrainei si pentru a reface stocurile epuizate din UE. Deputatii enumera sisteme sofisticate de aparare aeriana, rachete cu raza lunga de actiune, cum ar fi TAURUS, Storm Shadow/SCALP, diferite tipuri de artilerie si munitie (155 mm in special) si drone si arme pentru a le contracara, acestea fiind deosebit de importante pentru Ucraina. Toti aliatii UE si NATO ar trebui sa sprijine Ucraina din punct de vedere militar cu nu mai putin de 0,25% din PIB-ul lor anual, potrivit eurodeputatilor, care indeamna tarile UE sa intre imediat in dialog cu companiile din domeniul apararii, pentru a asigura cresterea productiei si livrarilor de munitie, obuze si rachete catre Ucraina, care ar trebui sa aiba prioritate fata de ordinele altor tari terte. In plus, ei fac apel la Camera Reprezentantilor a SUA sa adopte fara intarziere pachetul sau de asistenta militara pentru Ucraina.
Bunurile rusesti trebuie confiscate
Rezolutia subliniaza necesitatea urgenta a unui regim juridic solid care sa permita confiscarea si utilizarea activelor de stat rusesti inghetate de UE pentru reconstructia Ucrainei si compensarea victimelor razboiului. Rusia trebuie sa fie obligata sa plateasca despagubirile impuse pentru a asigura o contributie substantiala la reconstructia Ucrainei.
De asemenea, deputatii solicita UE sa mentina si sa extinda politica sa de sanctiuni impotriva Moscovei si a aliatului Rusiei, Belarus. Aceasta include interzicerea importurilor rusesti de uraniu si metalurgie in UE, incetarea cooperarii nucleare cu Rusia si impunerea unui embargo deplin asupra importurilor UE de produse agricole si pescaresti rusesti, precum si de combustibili fosili si de gaze naturale lichefiate transportate pe cale maritima prin conducte. Parlamentul condamna, de asemenea, toate tarile, intreprinderile, asociatiile si persoanele care ajuta Moscova sa eludeze masurile restrictive ale UE, afirmand ca aceste practici disruptive ar trebui incriminate la nivelul Uniunii.
MM
Stiri asemanatoare:
O noua baza americana in Polonia
Din 20 ianuarie, ziua in care Trump isi preia mandatul, incepe deportarea migrantilor ilegali
Operatiunea ”Ghost Guns”