Barbatii din Ucraina, strategii disperate pentru a evita mobilizarea

In Ucraina, barbatilor cu varste cuprinse între 18 si 60 de ani le este interzis sa paraseasca tara în conformitate cu legea martiala declarata dupa invazia Rusiei în urma cu mai bine de doi ani. Confruntati cu perspectiva mobilizarii, unii dintre ei opteaza pentru strategii îndraznete: treceri clandestine de frontiera, casatorii de convenienta, divorturi fictive etc.

Barbati scosi violent dintr-un camion si îngramaditi la pamant: la inceputul lunii martie, la granita dintre Ucraina si Romania, langa punctul de control Prorubne, 34 de barbati ucraineni apti de armata au fost arestati în timp ce încercau sa iasa ilegal din tara.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, SBU, acesti barbati i-au platit fiecare soferului camionului cate 10.000 de euro pentru a-i duce peste granita.

De la începutul razboiului, 9.000 de cetateni ucraineni au fost reperati de politia de frontiera romana dupa ce au trecut ilegal granita în Romania, a declarat Iulia Stan, purtator de cuvant al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Romane.

Presiunea asupra barbatilor apti de lupta creste, deoarece Ucraina trebuie sa mobilizeze noi soldati pentru a-i înlocui pe cei care au fost ucisi, raniti sau care lupta de doi ani pe front. Dar cei mai motivati s-au angajat deja, iar autoritatile se chinuie sa gaseasca noi voluntari. Confruntati cu posibilitatea de a fi mobilizati, multi ucraineni încearca treceri clandestine periculoase ale frontierei.

De la începutul razboiului în februarie 2022 si pana în noiembrie 2023, 19.740 de barbati au parasit Ucraina în mod ilegal, a calculat BBC pe baza datelor privind trecerea ilegala a frontierei furnizate de tarile de frontiera. Peste 21.000 de alti conscrisi au încercat sa plece, dar au fost arestati, potrivit guvernului ucrainean intervievat de BBC.

Vezi si:  CFR calatori avertizeaza!

MM