Zelenski vrea să-l închidă pe Putin într-o pivniță fără WC

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat luni dorinţa ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie închis într-o pivniţă fără toaletă, după ce a vizitat un sat ucrainean eliberat în urmă cu un an şi unde, conform oficialilor ucraineni, mare parte dintre localnici au fost sechestraţi de soldaţii ruşi într-o pivniţă, relatează AFP.

Potrivit lui Zelenski, 11 persoane au murit în subsolul unei şcoli cu un spaţiu de mai puţin de 200 m2, unde 367 din cei circa 400 de locuitori ai satului Iahidne din nordul Ucrainei au fost închişi timp de 27 de zile în martie 2022.

„Toţi aceşti oameni stăteau într-un întuneric total, aşteptând revenirea ucrainenilor. Ei au scris pe ziduri numele celor care au murit şi datele pentru a nu-i uita. Şi copiii au inscripţionat cuvintele imnului ucrainean”, a susţinut Zelenski în timpul unei ceremonii în acel sat din regiunea Cernigov, unde a fost însoţit de vicecancelarul german Robert Habeck.

„După ce am văzut asta, vreau ca preşedintele rus să-şi petreacă restul vieţii într-o pivniţă cu o găleată în loc de toaletă”, a mărturisit preşedintele ucrainean.

Trupele ruse au ocupat teritorii din nordul Ucrainei încă de la începutul invaziei pornite pe 24 februarie 2022 şi au ajuns atunci până la porţile capitalei Kiev. Dar la aproximativ o lună după lansarea invaziei, Rusia a decis să-şi retragă trupele din partea de nord a Ucrainei pentru a se concentra pe ofensivele din est şi sud.

În intervenţia sa de luni din satul eliberat în urma acestei retrageri ruse, Zelenski a promis că vor fi eliberate toate teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, susţinând că aceste trupe vor fi „distruse” dacă nu se vor retrage singure.

Vezi si:  Moldova suspenda trimiterea de muncitori in Israel

„Nu voi vorbi despre lucruri concrete, pentru a nu le da teroriştilor din Rusia ocazia să se pregătească înaintea măsurilor şi metodelor noastre pentru dezocupaţie. Dar o vom face, şi ei trebuie s-o ştie. Încă mai au timp să plece de aici, altfel îi vom distruge”, a spus el, referindu-se la aşteptata contraofensivă pe care armata ucraineană ar pregăti-o în timp ce primeşte noi arme occidentale.