Teroristii Al-Qaida ameninta Franta si Suedia

Potrivit ultimului numar al Sada al-Malahim, revista publicata de gruparea terorista Al-Qaida în Peninsula Arabica, gruparea islamista ia in calcul comiterea unor atacuri teroriste impotriva Frantei si Suediei.

Liderii Al-Qaida acuza Suedia ca duce un „razboi împotriva islamului” si a „musulmanilor”. In acest fel, statul membru al Uniunii Europene „concureaza cu Franta, Danemarca si altii pentru primul loc in cursa de a se opune lui Allah si mesagerului sau”, a declarat un purtator de cuvant al gruparii Al Qaida, citat de Le Figaro.

Al-Qaida ameninta ca are in vedere  un „minister” din Paris si ca va „darama o ambasada suedeza”. Gruparea teroristă considera ca avertismentele verbale nu sunt suficiente si ca Suedia si Franța „vor intelege doar atunci cand vor fi atacate”. Ministerul francez de Interne nu a reactionat deocamdata.

Aceste amenintari par sa fie legate de mai multe contexte specifice. In doua randuri, in iunie si iulie anul trecut, doi refugiați irakieni din Suedia au ars si calcat in picioare exemplare ale Coranului, prima data in fata Marii Moschei din Stockholm si a doua oara in fața Parlamentului. De asemenea, acestia au organizat un miting similar, dar fara sa arda cartea sfanta a Islamului, in fata ambasadei irakiene la 20 iulie. In plus, liderul unei formatiuni de extrema dreapta din Suedia a ars Coranul, in cadrul unui miting. Sunt acte considerate ofensatoare la adresa religiei musulmane, insa in Suedia blasfemia a fost dezincriminata. In urma ecourilor in lumea musulmana, dupa arderea Coranului, guvernul suedez are in vedere o noua lege privind pedepsirea blasfemiei.

Abaya in Franta

In Franta, interzicerea abaya, tinuta tradiționala musulmana, in școli a provocat numeroase reactii. Decizia guvernului a fost validata acum de Consiliul de Stat. Purtarea abaya „se inscrie intr-o logica de afirmare religioasa”, a declarat judecatorul de drepturi provizorii, care a primit o cerere urgenta din partea asociației Action Droits des Musulmans.

Vezi si:  Ucigașul interlopului Emi Pian, 13 ani de închisoare

MM