Coruptia din armata ucraineana

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a deplans coruptia sistematica, prin care nenumarati ucraineni au primit scutire de la serviciul militar. Pentru prima oara de la inceputul razboiului, Zelenski a vorbit despre mita care se da in sistem pentru evitarea serviciului militar.

Barbatii care au dat bani pentru a primi scutire medicala pleaca apoi din tara.

In ultima vreme, autoritatile ucrainene par mai preocupate ca niciodata sa lupte impotriva coruptiei, la un an si jumatate de la declansarea razboiului. Lupta impotriva coruptiei, cu rezultate concrete, este si una dintre cerintele cheie pentru ca Ucraina sa devina membra a Uniunii Europene. Mai multi jurnalisti insa, atat ucraineni, cat si occidentali, se intreaba de ce a descoperit asa de tarziu presedintele Zelenski fenomenul mita contra scutire de armata, cand, in realitate, mecanismul functioneaza chiar de la inceputul razboiului, mai exact de 18 luni.

Potrivit liderului de la Kiev, Consiliul National de Securitate si Aparare a luat in calcul informatiile privind falsele scutiri medicale si numarul urias de plecari in strainatate, dupa invazia rusilor, in februarie, 2022. Anchetele sunt inca in curs, spune Zelenski. “Sunt regiuni unde numarul scutirilor medicale date de comisii militare a crescut de zece ori comparativ cu februarie, 2022. Este foarte clar ce fel de decizii sunt acestea. Decizii in urma unor acte de coruptie” – a spus Zelenski.

Anchetatorii au stabilit ca mita pentru scutire medicala variaza, in functie de regiune, de la 3.000 la 15.000 de dolari. De asemenea, mii de ucraineni, care puteau pleca in armata, au fugit din tara, in baza acestor scutiri. Recent Zelenski a demis conducerea tuturor centrelor regionale de recrutare. Au fost deschise peste 100 de anchete penale.

Vezi si:  Medalii de aur pentru inventatori romani

AM