40 de experti UE vor sta permanent in Republica Moldova pentru a ajuta in lupta contra interferentelor Rusiei

Tarile Uniunii Europene au decis sa trimita o misiune civila in Republica Moldova, pentru a ajuta autoritatile sa faca fata eforturilor de destabilizare pe care le face Rusia impotriva Chisinaului.

Republica Moldova, tara pro-europeana, a acuzat Moscova in repetate randuri ca unelteste pentru a rasturna guvernul de la Chisinau. Actiunile Rusiei sunt prin intermediul unor sabotori, care pretind a fi protestatari anti-guvernamentali. Moscova neaga aceste acuzatii.

„Fiind una dintre tarile cele mai afectate de invazia ilegala a Rusiei in Ucraina, Republica Moldova se confrunta cu incercari sporite, permanente, din partea Rusiei, de a destabiliza Moldova prin actiuni hibride” – a declarat Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Josep Borrell, la finalul reuniunii ministrilor de externe, care a avut loc in Luxembourg.

Uniunea Europeana subliniaza faptul ca noua misiune UE este un semnal politic important privind sustinerea clubului comunitar pentru Moldova, in actualele circumstante dificile.

Vor fi 40 de experti din tari UE; acestia urmeaza sa ajunga in Moldova pana in luna mai. Mandatul initial e de doi ani. Echipa include experti in gestionarea crizelor si in securitate informatica. Acestia vor ajuta Moldova sa combata orice eventuala incercare a Rusiei de a se amesteca in politica interna a Chisinaului.

Misiunea va oferi consiliere la nivel strategic cu privire la elaborarea de strategii si politici si va identifica nevoile de consolidare a capacitatilor in materie de alerta timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenintarilor si raspuns la amenintarile hibride. Misiunea va include o celula de proiect responsabila de identificarea si punerea in aplicare a proiectelor in domeniile mentionate, in stransa coordonare cu alti actori care impartasesc aceeasi viziune.

AM