
FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron waits for the arrival of German Chancellor Olaf Scholz (not seen) for a meeting at the Elysee Palace in Paris, France, October 26, 2022. REUTERS/Sarah Meyssonnier
Franţa va oferi Tunisiei 25,8 milioane de euro pentru ca aceasta din urmă să oprească ambarcaţiunile cu migranţi pe Mediterana, a anunţat luni, în timpul unei vizite la Tunis, ministrul francez de interne Gerald Darmanin, relatează Reuters.
Această sumă va fi direcţionată către activităţi de instruire şi achiziţii de echipamente şi se adaugă pachetului financiar de 105 milioane de euro pe care Comisia Europeană îl va oferi Tunisiei de asemenea în schimbul cooperării acestei ţări pentru combaterea migraţiei clandestine care înregistrează o creştere substanţială.
„Rolul Tunisiei nu este de a fi un paznic al coastei, dar colaborăm pentru a reduce cât mai mult” plecările migranţilor către Europa, a explicat ministrul francez de interne. El a remis autorităţilor tunisiene o listă cu migranţi pe care Franţa doreşte să-i returneze Tunisiei, care a cerut în schimb flexibilizarea condiţiilor franceze de acordare a vizelor pentru cetăţenii tunisieni.
Anterior, preşedintele tunisian Kais Saied a declarat la rândul său că Tunisia nu va păzi frontierele Europei, dar a anunţat măsuri dure împotriva migranţilor din ţările Africii sub-sahariene ajunşi în ţara sa, măsuri care par să fi amplificat plecările acestor migranţi din Tunisia spre Europa. El a provocat proteste din partea UE şi ONU după ce a declarat că „hoardele” de migranţi ilegali au devenit o sursă de „violenţă şi crime”, iar prezenţa lor în Tunisia face parte dintr-o „acţiune criminală” menită să schimbe compoziţia demografică a ţării sale.
Tunisia este însă şi o ţară de origine, nu doar de tranzit, a migraţiei clandestine către Europa. Potrivit datelor oficiale ale guvernului de la Roma, din cei circa 32.000 de migranţi care anul trecut au debarcat în Italia venind dinspre Tunisia, circa 18.000 erau chiar cetăţeni tunisieni.
Dacă ar fi să privesc retrospectiv, pare că sprijinul financiar oferit de Franța a avut efecte mixte în privința combaterii migrației din Tunisia. Deși fondurile destinate instruirii și echipării au avut un oarecare impact asupra capacităților locale de a controla fluxurile migratorii, problema de fond a migrației nu a fost soluționată pe deplin. Focalizarea exclusivă pe blocarea ambarcațiunilor nu a abordat cauzele radicale ale migrației economice și sociale, care continuă să impingă tunisienii să caute un trai mai bun în Europa. Această situație ne amintește cât de important este să privim dincolo de soluțiile pe termen scurt și să investim în schimbări structurale pentru a crea locuri de muncă și stabilitate în regiunile de origine.
Stiri asemanatoare:
Târg de Crăciun la MADR
O noua baza americana in Polonia
Din 20 ianuarie, ziua in care Trump isi preia mandatul, incepe deportarea migrantilor ilegali