Moldova suspenda trimiterea de muncitori in Israel

Guvernul de la Chisinau a anuntat suspendarea temporara a acordului cu Israelul, prin care cetateni din Republica Moldova mergeau la munca in Israel. Motivul? Muncitorii moldoveni sunt trimisi sa lucreze in zone de risc si sunt supusi unor abuzuri.

Israelul se confrunta cu o penurie de forta de munca, dupa inceperea amplei operatiuni militare din Gaza. Acordurile deja in vigoare pentru a primi mana de lucru din strainatate au fost prelungite, iar cota de muncitori straini a fost crescuta. Doar ca recent, Moldova a anuntat suspendarea temporara a acestui acord, pana ce israelienii nu vor rezolva problemele semnalate de muncitorii moldoveni. Nu este acuzat guvernul israelian, ci doar angajatorii din Israel. Printre probleme figureaza trimiterea muncitorilor in zone de risc mare, retinerea pasapoartelor si alte abuzuri. Cei mai multi moldoveni – in jur de 130.000 – lucreaza in constructii si in domeniul ingrijirii medicale.

Deocamdata, autoritatile israeliene nu au anuntat nimic in sensul clarificarii abuzurilor de care se plang moldovenii. Dupa inceperea operatiunii militare din Gaza, din 7 octombrie, in mai toate sectoarele din Israel forta de munca este deficitara, populatia apta fiind mobilizata pe front. De aceea, guvernul a decis marirea cotelor de muncitori straini primiti anual. In afara de moldoveni, s-a marit si numarul de muncitori din Thailanda si Sri Lanka. Pana acum, cota anuala era de 30.000 de muncitori straini. Israelul are de refacut kibbutzurile distruse de Hamas, precum si constructiile care au avut si au inca de suferit de pe urma atacurilor cu rachete lansate de palestinieni din Fasia Gaza spre Isral. In aceste conditii, lipseste forta de munca in multe sectoare, cum ar fi: tamplari, zugravi, parchetari, fierari. Desi se plang, majoritatea muncitorilor moldoveni prefera sa ramana in Israel si asteapta la fata locului solutionarea situatiei.

Vezi si:  Noi sancțiuni impuse Rusiei de UE și SUA

MM