Se vor scumpi diamantele

Uniunea Europeana e tot mai aproape de sanctionarea Rusiei in sectorul diamante. Specialistii spun ca, in mod sigur, vom asista la o crestere a pretului diamantelor.

“Suntem pe punctul de a sanctiona diamantele rusesti” – a declarat premierul belgian Alexander de Croo, dupa vizita-surpriza facuta la Bruxelles de presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Tarile occidentale sunt pregatite sa stabileasca un sistem de trasabilitate pentru a sanctiona industria diamantelor din Rusia – a precizat De Croo. Astfel, „diamantele insangerate” (dupa cum s-a exprimat premierul belgian) nu vor mai putea fi folosite pentru finantarea razboiului dus de Rusia impotriva Ucrainei. „Suntem foarte aproape de stabilirea unui sistem prin care diamantele rusesti sa fie complet excluse de pe piata de vanzari cu amanuntul” – afirma seful guvernului federal belgian.

In cele 11 runde de sanctiuni instituite de Uniunea Europeana impotriva Kremlinului, dupa inceperea invaziei in Ucraina, in februarie, 2022, diamantele nu figureaza, in pofida apelurilor repetate de a fi incluse, venite din partea Ucrainei si a unor tari din Europa centrala si de est.

Diamantele sunt o sursa importanta de venit pentru Rusia: in 2021, inaintea declansarii razboiului din Ucraina, Federatia Rusa a exportat diamante brute in valoare de circa 4 miliarde de dolari. Destinatia predilecta era Belgia, acolo unde se afla „capitala diamantelor” europene. Comertul cu diamante din Anvers are o istorie de nu mai putin de 500 de ani. Se estimeaza ca 84 la suta din diamantele brute si 50 la suta din diamantele prelucrate trec prin Anvers, oras flamand din Belgia care este un pilon cheie al comertului mondial cu nestemate.

„Belgia joaca un rol important in comertul cu diamante si de aceea dorim sa excludem complet diamantele rusesti de pe pietele noastre. Cea mai buna metoda e instituirea unui sistem de trasabilitate completa pentru a exclude diamantele rusesti de pe piata” – a explicat seful guvernului belgian.

Vezi si:  Nu este stare de alertă ecologică la Marea Neagră

Trasabilitatea presupune o tehnologie care scaneaza numeric fiecare diamant, precum si prelucrarile la care a fost supus, pentru a stabili itinerariuil acestuia.

AM