Romanul Iulian Ghergut, tinut ostatic in Sahel, a fost eliberat

Autoritatile de la Bucuresti au anuntat ca Iulian Ghergut, rapit in Burkina Faso in 2015, a fost eliberat si au multumit Marocului pentru sprijin.

Agent de securitate la mina de mangan Tambao din nordul extrem al Burkina Faso, Iulian Ghergut a fost rapit de la locul de munca. Rapirea a fost revendicata o luna mai tarziu de Abu Walid Sahrawi, unul dintre liderii gruparii al-Mourabitoune, care a cerut „guvernului roman sa negocieze eliberarea sa”.

La sfarsitul lunii august 2015, la patru luni de la rapire, o inregistrare video in care ostaticul vorbea in franceza a fost trimisa de rapitori. Aceasta a fost una dintre ultimele si rarele dovezi de viata, deoarece urmele lui Iulian Ghergut s-au pierdut ulterior in Sahara. In 2018, familia a primit cateva fotografii.

Ostaticul american Jeffery Woodke l-a vazut

Jeff Woodke, un american detinut de Jnim, eliberat in martie anul trecut, a declarat la RFI ca l-a vazut o singura data pe ostaticul roman, pe parcursul a doua saptamani, dar nu a reusit sa vorbeasca cu el. Am comunicat prin semne, folosind mainile”, a declarat Jeffery Woodke. I-am promis ca voi actiona pentru el cand voi fi liber”.

Eliberarea a fost anuntata de Ministerul roman al Afacerilor Externe, care a precizat ca Iulian Ghergut „se afla in prezent in siguranta pe teritoriul Romaniei” si a multumit Marocului pentru „sprijinul semnificativ” acordat pentru eliberarea sa. Multumiri au fost exprimate si de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, care, pe retelele de socializare, a laudat „partenerii externi care au sprijinit Romania in acest demers dificil”.

Răpit în 2015, Iulian Ghergut a petrecut 8 ani in detentie si are acum 47 de ani.

Vezi si:  Pentagonul a greșit cu 3 miliarde de dolari ajutorul pentru Ucraina

MM