Nepotism in Germania: un ministru si-a angajat un bun prieten

Robert Habeck, vice-cancelar federal si ministru al Economiei, se confrunta cu un scandal care a dus la scaderea drastica a popularitatii sale. El si-a angajat un bun prieten intr-un post excelent, cu un salariu de invidiat.

Habeck e sub tirul presei germane dupa ce s-a aflat ca Michael Schafer, numit director al Agentiei Germane pentru Energie, e bun prieten cu ministrul. Ba chiar i-a fost cavaler de onoare la nunta, acum 20 de ani.

E drept ca nimeni nu pune la indoiala profesionalismul lui Schafer. E considerat extrem de bine pregatit si foarte potrivit pentru postul de director al Agentiei Germane pentru Energie. Mai ales ca are o cariera bogata in politici de mediu. Problema insa este ca din comisia care l-a evaluat pe fostul cavaler de onoare al ministrului Economiei a facut parte si consilierul cel mai apropiat al ministrului. Iar acesta ar fi trebuit sa se recuze, stiind relatia de prietenie dintre cei doi.

La insistentele presei, ministrul a recunoscut ca e o greseala si a anuntat ca procedura de numire a directorului Agentiei Germane pentru Energie va fi reluata.

„E un clan, toti sunt rude intre ei”

Mario Czaja, secretar general al principalului partid de opozitie, Uniunea Crestin-Democrata (CDU) afirma ca : „E o mica familie, un clan in care toti sunt rude intre ei”, cu referire la conducerea ministerului Economiei.

AM