conturi rapide in euro la banci online

Directorul CIA e convins că Beijingul va da arme Rusiei

Directorul Agenţiei centrale de informaţii a SUA (CIA), William Burns, s-a declarat „convins” că Beijingul are în vedere să furnizeze arme Rusiei în războiul din Ucraina, menţionând că Statele Unite nu dispun de nicio indicaţie că s-ar fi luat o decizie în acest sens sau au fost deja livrate materiale, relatează AFP şi Reuters.

„Suntem convinşi că liderii chinezi au în vedere să furnizeze material letal” Rusiei, a declarat Burns într-un interviu acordat canalului CBS, difuzat duminică.

El a adăugat însă că SUA „nu au constatat că s-a luat o decizie definitivă” şi nu au văzut „dovezi că ar fi livrat arme” Rusiei.

SUA acuză de circa o săptămână că Beijingul intenţionează să livreze arme Rusiei pentru a o ajuta în ofensiva din Ucraina, ceea ce China dezminte însă.

Potrivit presei, în primul rând Wall Street Journal, ar fi vorba mai ales de drone şi muniţie.

Consiliul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat la rândul său duminică pe CNN că SUA rămân „vigilente” în această privinţă, reiterând avertismentul Washingtonului către Beijing asupra „consecinţelor” unei astfel de livrări de arme.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis luni seara că situaţia trupelor sale în jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, devine foarte dificilă, relatează AFP şi Reuters.

„Situaţia devine din ce în ce mai complicată”, a declarat preşedintele ucrainean în mesajul său adresat zilnic. „Inamicul distruge sistematic tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja poziţiile”, a adăugat el, numindu-i „adevăraţi eroi” pe soldaţii ucraineni implicaţi în această luptă.

Având în vedere contextul internațional tensionat și declarațiile lui William Burns, este ușor să ne imaginăm un scenariu în care furnizarea de arme către Rusia ar complica și mai mult situația geopolitică. Însă, această informație, care rămâne neconfirmată, subliniază importanța prudenței și a colaborării internaționale pentru menținerea păcii și securității globale. Atitudinea vigilentă a SUA și discuțiile constante despre „consecințe” pot servi ca un memento pentru fiecare dintre noi: prevenirea conflictelor și o comunicare deschisă sunt esențiale nu doar la nivel global, ci și în viața de zi cu zi. În loc să ne grăbim să tragem concluzii pripite, este vital să acordăm prioritate dialogului și să căutăm în mod proactiv soluții pașnice la conflictele cu care ne confruntăm.