Ciucă anunță înghețarea angajărilor la stat

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, anunţă că a decis, împreună cu partenerii de coaliţie, reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor şi îngheţarea angajărilor la stat, ţinându-se cont că învăţământul şi sănătatea au, în continuare, nevoie de personal.

„Am încheiat, împreună cu partenerii de coaliţie, discuţiile pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri şi servicii, să oprim achiziţiile de autovehicule, de mobilier, precum şi alte cheltuieli neesenţiale ale instituţiilor publice. Vom îngheţa angajările la stat, bineînţeles ţinând cont că învăţământul şi sănătatea au, în continuare, nevoie de personal”, a scris Ciucă, luni, pe Facebook.

El arată şi că s-a stabilit că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

De asemenea, premierul anunţă că în şedinţa coaliţiei s-a decis introducerea lanţului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu şi de sănătate.

„Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfăşoară în zona de producţie sau în vecinătatea acesteia şi se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producţie agroalimentară. Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. În plus, entităţile publice care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică (cantine şcolare, unităţi militare, cantine spitaliceşti etc.) vor achiziţiona alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite”, a mai scris Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, luni, la Palatul Victoria, pe ministrul italian al întreprinderilor şi al „Made in Italy”, Adolfo Urso, agenda discuţiilor fiind concentrată asupra cooperării economice bilaterale româno-italiene, respectiv asupra iniţiativelor de decarbonizare şi digitalizare a economiei europene.

Vezi si:  Rusia amenință Polonia cu dispariția

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi interlocutori au apreciat nivelul foarte bun al cooperării economice, constituind un pilon central al colaborării dintre România şi Italia.