Papa Francisc ii indeamna pe ucraineni sa ridice steagul alb si sa negocieze cu rusii

Intr-un interiviu cu un post de televiziune din Elvetia, Papa Francis a spus ca Ucraina ar trebui „sa aiba curaj si sa arboreze steagul alb” pentru a negocia sfarstiul razboiului cu Rusia.

Intrebat care este pozitia sa in disputa privind atitudinea Ucrainei – sa negocieze cu rusii, fiindca nu a reusit sa respinga atacurile sau sa se mentina pe pozitie, fiindca altfel ar legitima actiunile taberei mai puternice  – Suveranul Pontif a  spus ca „tabara mai puternica” este cea care se gandeste la oameni si are curajul sa ridice steagul alb si sa negocieze. De asemenea, Papa Francisc a spus ca negocierile de pace ar trebuie sa desfasoare cu ajutorul puterilor mondiale.

„Cuvantul negociere e un cuvant curajos. Cand vezi ca esti invins, cand situatia nu e deloc buna, trebuie sa ai curajul sa negociezi. Unii s-ar simti rusinati, dar cati morti va mai face razboiul ? Cred ca tabara cea mai puternica e cea care analizeaza situatia, se gandeste la oameni si are curajul sa ridice steagul alb al negocierilor. Se poate negocia cu ajutorul puterilor mondiale, sunt cateva” – a declarat Suveranul Pontif.
Deocamdata, presedintia Ucrainei a refuzat sa faca vreun comentariu, insa declaratiile Papei Francisc au facut valuri in presa, atat la Kiev, cat si in strainatate. Potrivit planului de pace agreat de presedintele Volodimir Zelenski, Ucraina cere retragerea tuturor trupelor rusesti de pe teritoriul sau si revenirea la granitele anterioare. Kremlinul exclude negocierile in conditiile puse de Kiev.

MM