Convocarea la MAE a insarcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti

Din dispozitia ministrului afacerilor externe Luminita Odobescu insarcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti a fost convocat din nou la sediul Ministerului Afacerilor Externe la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a identificarii in judetul Tulcea a unor noi fragmente de drona similara celor folosite de armata rusa in Ucraina.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul ferm fata de violarea din nou a spatiului aerian al Romaniei si a cerut partii ruse sa inceteze imediat atacurile impotriva populatiei si infrastructurii civile ucrainene inclusiv cele de la frontiera cu Romania. De asemenea, a solicitat respectarea normelor de drept international, inclusiv a inviolabilitatii spatiului aerian al Romaniei.

Secretarul de stat a condamnat cu fermitate aceste atacuri, care genereaza inclusiv riscuri de securitate pentru cetatenii romani si care afecteaza siguranta transporturilor pe Dunare si prin Marea Neagra. Aceste atacuri asupra civililor si infrastructurii civile sunt ilegale si considerate crime de razboi.

Date actualizate despre fragmentele de drona descoperite la Nufăru, judetul Tulcea

Echipa mixta  de cercetare si verificare deplasata in raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, judetul Tulcea, a ridicat probe de la fata locului, in vederea analizarii si expertizarii tehnice.

Din primele date transmise, a rezultat ca fragmentele in cauza sunt dintr-o drona similara celor folosite de armata rusa. Procesul de expertizare continua pentru stabilirea circumstantelor producerii acestui incident.

Ministerul Apărării Naționale reitereaza faptul ca atacurile Federatiei Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunare, executate în proximitatea granitei cu Romania, sunt nejustificate si in gravă contradictie cu regulile dreptului internațional.

MM