Un distrugător american, trimis în sprijinul Taiwanului

Distrugătorul american USS Milius a întreprins luni o „operaţiune de libertate a navigaţiei” într-un sector al Chinei de Sud revendicat de Beijing, într-un moment în care armata chineză desfăşoară exerciţii în jurul insulei Taiwan, informează AFP.

„Această operaţiune de libertate de navigaţie a respectat drepturile, libertăţile şi utilizările legale ale mării”, a declarat marina americană într-un comunicat, precizând că nava a trecut în apropiere de insulele Spratly.

Nava a trecut la mai puţin de 12 mile nautice (22 de km) de reciful Mischief, revendicat de China şi de alte ţări din regiune, adaugă comunicatul.

Trecerea acestei nave americane într-o zonă contestată a avut loc în condiţiile în care China întreprinde pentru a treia zi consecutiv exerciţii militare de mare anvergură lângă Taiwan, pentru a protesta împotriva unei vizite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen în SUA.

China a condamnat luni pătrunderea unui distrugător american într-un sector din Marea Chinei de Sud revendicat de Beijing, după ce marina americană a anunţat că distrugătorul USS Milius a întreprins acolo o „operaţiune de libertate a navigaţiei”, informează AFP.

„Distrugătorul lansator de rachete USS Milius a pătruns ilegal în apele din apropierea recifului Meiji în insulele Nansha ale Chinei, fără aprobarea guvernului chinez”, a declarat Tian Junli, purtătorul de cuvânt al comandamentului teatrului de operaţiuni sud al armatei chineze, într-un comunicat, adăugând că forţele aeriene ale Beijingului „au însoţit şi au efectuat o supraveghere a navei”.

China a anunţat luni că a mobilizat avioane de vânătoare ce „transportă muniţii reale” pentru a întreprinde „lovituri simulate” lângă Taiwan, precum şi port-avionul său Shandong, informează AFP.

„Mai multe grupuri de avioane de vânătoare H-6K ce transportă muniţii reale au efectuat mai multe valuri de lovituri simulate asupra unor ţinte importante ale insulei Taiwan”, a anunţat televiziunea de stat CCTV.