UE cerceteaza efectele adverse a doua medicamente; acestea se gasesc si in farmaciile din Romania

Agentia Europeana a Medicamentelor – EMA – a lansat o ancheta in privinta efectelor secundare ale medicamentelor Ozempic, un antidiabetic, si Saxenda, folosit pentru scaderea in greutate.

Decizia EMA a fost luata dupa ce autoritatile medicale din Islanda au anuntat trei cazuri de pacienti care, in urma administrarii acestor medicamente, au avut ganduri de sinucidere sau de auto-mutilare.

Ozempic si Saxenda  sunt produse de Novo Nordisk, companie farmaceutica daneza. Dupa anuntul EMA, actiunile Novo Nordisk au  scazut cu unu la suta.

Expertii EMA au precizat ca semnalul de alarma a fost tras de Agentia pentru medicamente din Islanda, care a prezentat doua cazuri de pacienti cu intentii suicidale. Ambii luasera Ozempic, medicament care contine ingredientul activ semaglutida. Al treilea caz este al unui pacient care, dupa tratamentul cu Saxenda, care contine liraglutida, a manifestat tendinte de automutilare.

Novo Nordisk a precizat ca siguranta pacientilor e prioritara si ca trateaza foarte serios toate anunturile legate de reactii adverse. Compania farmaceutica daneza afirma ca propriile verificari nu au stabilit nicio legatura cauzala intre administrarea acestor medicamente si intentiile suicidale sau de automutilare.

Insa, in testele clinice pentru Ozempic si Saxenda, Novo a exclus persoanele care aveau un istoric de probleme psihiatrice sau intentii de suicid.

Nu putem sa nu remarcam faptul ca autoritatile se sesizeaza chiar daca numarul de reactii adverse e foarte mic – doar trei in cazul Ozempic si Saxenda. In timp ce in cazul vaccinurilor COVID, desi au fost nenumarati pacienti care au anuntat diverse probleme, dupa administrare, raspunsul invariabil al autoritatilor a fost ca nu exista nicio legatura dovedita.

AM