Zelenski: Distrugerea barajului nu va afecta contraofensiva

Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka a fost un act comis în mod deliberat de Rusia dar nu va afecta demersul Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi, potrivit Reuters.

„Principala concluzie este că explozia a fost deliberată, dar inamicul a acţionat într-un mod haotic permiţând ca propriul echipament să fie inundat”, a declarat Zelenski pe Telegram, după o reuniune a comandamentului militar.

” ‘În acelaşi timp, ruperea barajului nu va avea niciun efect asupra capacităţii Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu”, a afirmat el.

Distrugerea parţială a unui baraj hidroelectric în sudul Ucrainei, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, va inunda liniile defensive ruseşti de-a lungul Niprului, dar mai ales va împiedica o potenţială operaţiune ucraineană în zonă pentru a recuceri teritorii ocupate, comenta anterior France Presse.

Acest baraj a fost conceput în special pentru a alimenta cu apă, printr-un canal, peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, care ar putea astfel să cunoască importante dificultăţi în aprovizionarea cu apă în viitor.

Dar numeroşi observatori occidentali înclină totuşi să creadă într-un sabotaj rusesc pentru a penaliza Kievul pe termen scurt, într-un moment în care armata ucraineană se pregăteşte să lanseze o ofensivă.

Aceasta este în orice caz teza Kievului, care a acuzat marţi Rusia că a „aruncat în aer barajul pentru a zădărnici” operaţiunile sale.

Aceste inundaţii au provocat deja în acest stadiu sute de evacuări şi riscă să afecteze operaţiunile militare ucrainene în curs.

Din punct de vedere militar, creşterea nivelului apei în regiunea Herson va face extrem dificilă traversarea fluviului printr-o potenţială operaţiune amfibie ucraineană pentru a încerca să recucerească malul estic al fluviului, în direcţia Crimeii.