Regiunile cele mai predispuse la cutremure

Desi este imposibil de prezis cand vor avea loc cutremurele mari, unele regiuni ale lumii sunt mult mai vulnerabile decat altele la acest tip de dezastru natural. Iata prezentarea zonelor cu cel mai mare risc seismic.

In fiecare zi, in intreaga lume au loc numeroase cutremure. In Franta, de exemplu, se inregistreaza in jur de 600 de cutremure anual. Aceasta activitate este strans legata de miscarile tectonice si, mai precis, de tensiunile si deformarile generate de miscarea placilor litosferice una fata de cealalta. Este suficient sa ne uitam pe harta mondiala a seismicitatii pentru a ne da seama ca majoritatea cutremurelor se produc la granita dintre placi, adica acolo unde acestea se intalnesc.

Riscul seismic e distribuit inegal pe glob

Regiunile situate pe sau in apropierea extremitatii unei placi tectonice active prezinta un risc mai mare de cutremure, in timp ce alte regiuni ale globului, situate la distanta. De exemplu, Siberia, Canada sau Africa Centrala. Prin urmare, contextul tectonic este cel care defineste in principal riscul seismic al unei regiuni si, in special, proximitatea unei falii active majore. Dar, si aici, exista disparitati. Nu toate placile se deplaseaza cu aceeasi viteza sau in acelasi mod una fata de cealalta. In mod similar, in timp ce unele falii vor gazdui aceasta deformare in mod regulat sub forma unor cutremure mici, regulate si frecvente, altele vor avea tendinta de a bloca si de a acumula tensiuni tectonice pe o perioada lunga de timp inainte de a le elibera brusc, producand un cutremur puternic.

Japonia, Indonezia, Antilele, Nepal si California sunt zonele cele mai active din punct de vedere seismic.

Vezi si:  Austria, decisă să blocheze pe termen lung extinderea Schengen

MM