Rusia amenință Polonia cu dispariția

În cazul unei ciocniri directe între Rusia şi NATO, Polonia va dispărea, având în vedere rolul ei de avanpost al NATO în Europa. Această declaraţie a fost făcută de vicepreşedintele Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev, într-un cont pe Twitter în limba engleză, comentând afirmaţiile prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, informează vineri agenţia EFE, precum şi principalul cotidian economic rus Vedomosti, în ediţia sa online.

„Nu ştiu cine câştigă sau pierde într-un astfel de război, dar având în vedere rolul Poloniei ca avanpost al NATO în Europa, această ţară va dispărea cu siguranţă împreună cu prim-ministrul ei stupid”, a declarat Medvedev.

Vineri mai devreme, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat într-un interviu acordat NBC că ostilităţile din Ucraina ar putea continua câţiva ani. În plus, în opinia sa, loviturile Ucrainei asupra teritoriului Rusiei „nu încalcă niciun acord internaţional”, în timp ce Kievul desfăşoară acţiuni defensive.

Întrebat de un reporter NBC despre posibilitatea extinderii conflictului din Ucraina, Morawiecki a spus că nu este îngrijorat de un astfel de scenariu, deoarece ar însemna „un război între NATO şi Rusia, pe care Rusia îl va pierde foarte repede”. Premierul polonez a subliniat că acum ţările NATO nu sunt parte la conflictul din Ucraina, ci doar oferă Kievului asistenţă militară şi financiară.

Înainte de aceasta, Medvedev a prezis de asemenea dispariţia Ucrainei. Potrivit acestuia, nici Europa, nici Statele Unite, nici Rusia, nici propriii cetăţeni nu au nevoie de această ţară. Politicianul rus a subliniat de asemenea „artificialitatea” formării acestui stat şi a numit-o „neînţelegere generată de prăbuşirea URSS”. Vineri mai înainte, Medvedev a spus că de îndată ce Occidentul încetează să finanţeze Ucraina, nu numai ostilităţile se vor sfârşi, ci Ucraina însăşi, adaugă Vedomosti.