Comisar UE : restrictii asupra cerealelor ucrainene cel putin pana in octombrie

Comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a declarat ca este necesar sa se prelungeasca cel putin pana la sfarsitul lunii octombrie restrictiile impuse de cinci state UE la importul de cereale ucrainene, in pofida opozitiei Kievului si a rezistentei unei parti din statele membre.

In contextul in care ridicarea taxelor vamale in mai 2022 a impulsionat afluxul de produse agricole ucrainene in UE, mai multe tari (Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria) au interzis unilateral importul de cereale din Ucraina, confruntate fiind cu saturarea silozurilor de pe teritoriul lor si cu prabusirea preţurilor locale.

Desi se stia inca din toamna trecuta ca cerealele ucrainene in loc sa tranziteze doar tarile limitrofe Ucrainei, au ramas pe teritoriul acestor state, antrenand haos pe piata, Comisia Europeana a ignorat problema pana de curand. De abia cand fermierii din tarile afectate au iesit in strada, furiosi ca sunt amenintati cu falimentul, autoritatile locale si Bruxelles-ul s-au mobilizat pentru a rezolva, cat de cat, aceasta chestiune.

Mafia cerealelor ucrainene

In presa din Polonia au aparut articole potrivit carora deja s-a infiintat o mafie a cerealelor ucrainene. Oameni de afaceri dubiosi cumpara cereale ucrainene si le revand ca fiind autohtone. Exista deja zeci de dosare penale deschise pentru asemenea infractiuni. Cerealele ucrainene sunt mult mai ieftine, dar nu sunt conforme standardelor europene in privinta tratamentelor antidaunatori.

Gardian al politicii comerciale a UE, Comisia Europeana a incheiat la sfarsitul lunii aprilie un acord cu aceste patru state si cu Romania, care prevede pana pe 5 iunie masuri de salvgardare care sa le permita sa blocheze comercializarea pe teritoriul lor a importului de grau, porumb, rapita si floarea soarelui, cu conditia sa nu impiedice tranzitul lor catre alte tari.

Vezi si:  Ucrainenii l-au lichidat pe seful flotei ruse din Crimea

„Este necesar sa se prelungeasca restrictiile cel puţin pana la sfarsitul lunii octombrie si, in mod ideal, pana la sfarsitul anului, dupa recolte, altfel vom avea o problemă uriasa”, a declarat Wojciechowski la incheierea unei reuniuni a ministrilor din statele membre UE. Comisia nu a luat inca o decizie, precizeaza comisarul european.

AM