Americanii sunt ingrijorati de soarta Republicii Moldova

Casa Alba precizeaza ca informatiile privind un plan al Rusiei de a rasturna guvernul Moldovei sunt foarte ingrijoratoare.

Presedinta Moldovei, Maia Sandu, a declarant ca planurile Federatiei Ruse de destabilizare a situatiei din tara au fost confirmate de institutiile statului. Aceste planuri – a explicat Maia Sandu – aveau drept scop schimbarea puterii de la Chisinau.

Consilierul Casei Albe pe probleme de Securitate, John Kirby, a precizat ca presupusa tentativa de lovitura de stat de la Chisinau, pusa la cale de rusia, nu au fost confirmat, din surse independente. “Dar in mod clar nu e ceva care sa fie in afara liniei atitudinii Rusiei. Categoric, suntem alaturi de guvernul si de poporul Moldovei” – a precizat Kirby.

Potrivit Maiei Sandu, planul prevedea implicarea unor diversionisti cu pregatire militară, camuflati in civili, care urmau sa intreprinda actiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului si luari de ostatici. “Prin actiuni violente, mascate sub proteste ale asa-numitei opozitii, urma sa se forteze schimbarea puterii de la Chisinau. Documentele receptionate de la partenerii nostri ucraineni demonstreaza o buna documentare a locatiilor si aspectelor logistice pentru organizarea acestor activitati subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara tarii pentru actiunile cu caracter violent. Materialele contin instructiuni despre regulile de intrare in Republica Moldova pentru cetateni ai Federatiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei si Muntenegru” – precizeaza Maia Sandu.

Maia Sandu a primit aceste informatii de la Kiev pe 9 februarie si fix in aceeasi zi premierul Natalia Gavrilita si-a dat demisia. Nu se stie daca exista vreo legatura intre informatiiile venite din Ucraina si demisia Nataliei Gavrilita.

Vezi si:  Teroristii Al-Qaida ameninta Franta si Suedia

AM