Americanii au trimis Ucrainei, in secret, rachete ATACMS

Pentru prima data in acest razboi, care dureaza de doi, ani, Statele Unite au trimis luna trecuta in Ucraina, in secret,  rachete ATACMS cu raza lunga de actiune.

Ucrainenii le-au si folosit deja, de doua ori, in atacuri in Crimeea ocupata de rusi. ATACMS le-au permis ucrainenilor sa loveasca in profunzime, dincolo de linia de front. Livrarea s-a facut discret, sau secret, cum scrie Politico. Rachetele ATACMS se regasesc si pe lista noilor livrari, ce vor fi facute catre ucrainei, in baza pachetului financiar aprobat de Congres si promulgat de presedintele Joe Biden. De asemenea, urmatoarea livrare include rachete antiaeriene Stinger, munitie de 155 mm, vehicule de lupta Bradley, sisteme Javelin anti-tanc si munitie Claymore antipersonal.

Ultimele livrari gratuite de arme si munitii americane pentru a ajuta Ucraina in razboiul cu Rusia dateaza din decembrie, cand au fost epuizate fondurile aprobate. De atunci, potrivit Kievului, Ucraina a cheltuit circa patru miliarde de dolari pentru a achizitiona arme si munitii care sa compenseze intarzierea noilor ajutoare occidentale. In urma unei reevaluari contabile efectuate de Pentagon, in luna martie Statele Unite au mai reusit totusi sa furnizeze Kievului un ajutor militar de 300 de milioane de dolari.

Ucrainenii cer inca de la inceputul razboiului rachete cu raza lunga de actiune. Pana de curand, la nivel oficial, Casa Alba excludea astfel de livari. Insa, in secret, saptamana trecuta, Biden a aprobat livrarile, chiar inainte de adoptarea pachetului pentru Ucraina, de catre Congresul SUA.

Bloggeri din Rusia au postat imagini dupa un atac lansat, saptamana trecuta de Ucraina asupra bazei Djankoy, imagini din care ar reiesi ca ucrainenii au folosit rachete cu raza lunga de actiune ATACMS.

Vezi si:  Romania iese din starea de urgenta instituita in pandemia COVID

MM