Grupul petrolier saudit Aramco anunta o creştere de 46 la suta a profitului net

Datele pe 2022 publicate de gigantul saudit, detinut majoritar de stat, arata un profit net de 161,1 miliarde dolari.

Este o crestere de 46 la suta, comparativ cu anul 2021, cand profitul net a fost de 110 miliarde dolari.  Acest profit record e inregistrat gratie cresterii cotatiilor petrolului ca urmare a razboiului din Ucraina.

Toate marile companii petroliere au avut profituri colosale anul trecut, insa Aramco este campion. Exxon, de exemplu, a anuntat un profit de 56 de miliarde de dolari. In aceste conditii, Aramco a obtinut triplu fata de Exxon si fata de ceilalti giganti petrolieri, cum ar fi British Petroleum, Shell si Chevron.

“Aceste rezultate istorice se datoreaza cresterii pretului petrolului si volumelor vandute, precum si imbunatatirii marjelor de rafinare”, a precizat Aramco.

Veniturile companiei Aramco, detinuta in mare parte de statul saudit, au alimentat economia regatului din Golful Persic, al carui Produs Intern Brut a crescut cu 8,7 la suta in 2022, potrivit estimarilor oficiale, ceea ce reprezinta cel mai ridicat ritm de crestere economica din randul statelor G20.

Aramco a anuntat ca dividendele, in valoare de 19,5 miliarde dolari, pentru trimestrul octombrie-decembrie, vor fi platite in perioada urmatoare. Majoritatea dividendelor merg la guvernul Arabiei Saudite, care detine aproape 95 la suta din actiunile Aramco.

Chiar daca, intre timp, cotatiile petrolului au mai scazut fata de varfurile atinse in 2022, ele ar urma sa ramana totusi la un nivel ridicat in acest an, sustinute in special de scaderea cotelor de productie aprobate in luna octombrie de OPEC +, alianta marilor exportatori mondiali de petrol.

Aramco este cea mai mare companie petroliera din lume cu rezerve de titei de aproximativ 265 miliarde de barili, adica 15 la suta din depozitele mondiale de petrol.

Vezi si:  Eficiența Energetică în Clădiri: O Necesitate Globală

AM