200 la suta taxe vamale pentru aluminiul din Rusia

De maine, 10 martie, Statele Unite aplica taxe vamale de 200 la suta pentru aluminiul si derivatele din aluminiu fabricate in Rusia. Practic, aceste taxe vamale uriase echivaleaza cu interzicerea importurilor.

De asemenea, din 10 aprilie, americanii instituie taxe vamale de 200 la suta asupra aluminiului primar produs de Rusia.

Aluminiul rusesc e produs de Rusal si reprezinta 6 la suta din livrarile globale. Pana acum, sanctiunile internationale instituite Rusiei dupa invazia din Ucraina nu au afectat metalele rusesti sau companiile rusesti care le produc.

Potrivit datelor din SUA, importurile americane de aluminiu neforjat si aliaje de aluminiu din Rusia au fost de 191.809 tone anul trecut, cam 4 la suta din totalul importat in 2022, in scadere accentuata fata de ceilalti ani. „Alcoa saluta impunerea acestor tarife vamale asupra aluminiului din Rusia. Pledam in favoarea sanctiunilor, acestea fiind printre cele mai eficiente masuri ce pot fi luate impotriva Rusiei” – au comentat reprezentantii Alcoa, marele producator american de aluminiu.

Contra masurile care pot fi luate de Rusia

Expertii afirma ca daca Rusia decide sa ia contra masuri, dupa introducerea tarifelor vamale de 200 la suta pentru aluminiu, acestea vor viza limitarea exporturilor de nichel si paladiu. Nichelul e vital pentru industria aerospatiala, baterii pentru masini electrice, ambalaje si in constructii. Paladiul este componentul cheie pentru catalizatoare in autovehiculele pe benzina.

AM