Gazul lichefiat pentru Europa, o mina de aur pentru americani

Firmele americane incaseaza peste 100 de milioane de dolari la fiecare transport de gaz lichefiat spre Europa.

Uniunea Europeana a devenit cel mai mare importator de gaz lichefiat american. In primele 10 luni ale anului trecut, peste 60 la suta din livrarile de gaz lichefiat din SUA au fost spre Europa. Datele din presa internationala arata ca firmele americane incaseaza peste 100 de milioane de dolari la fiecare transport spre Europa.

Marile corporatii petroliere au inregistrat profituri uriase de pe urma turbulentelor de pe piata energetica, aparute dupa izbucnirea razboiului din Ucraina. Conflictul a dus la un adevarat tavalug de preturi astronomice la petrol si gaze. De asemenea, majorarile au fost provocate de sanctiunile internationale instituite la adresa Rusiei dupa invazia in Ucraina si de refuzul europenilor de a mai cumpara gaz si petrol rusesc.

Datele de la Administratia Informatiilor Energetice din SUA releva ca americanii au castigat 35 de miliarde de dolari exportand gaz natural lichefiat, in primele trei trimestre ale anului trecut. Prin comparatie, in aceeasi perioada din 2021, castigul a fost de 8,3 miliarde dolari.

Nu doar gigantii petrolieri au obtinut profituri excesive, ci si industria de armament. Atat in Europa, cat si in SUA, firmele mari de armament si produse militare cunosc un adevarat boom. Au comenzi cum nu au mai avut de zeci de ani.

AM