Moldova denunta noile restrictii impuse Rusia in sectorul fructe si legume

Autoritatile din Republica Moldova considera ca fiind neintemeiata decizia rusilor de a interzice importul de fructe si legume moldovenesti.

Rosselkhoznadzor, agentia Rusiei care se ocupa de produsele agricole, a anuntat ca revine la restrictiile din 2022. Explicatia rusilor este ca „s-au depistat continuu si sistematic elemente care impun carantina,” iar autoritatile moldovenesti nu au luat masuri pentru a remedia situatia. Ar fi vorba despre mai multe insecte daunatoare, Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis etc., care sunt interzise in statele Uniunii Economice Eurasiatice. Restrictiile intra in vigoare pe 4 decembrie.

In replica, autoritatile de la Chisinau au declarat ca interdictia nu are legatura cu standardul de calitate al produselor, mai ales ca niciuna dintre tarile catre care exporta fructe si legume nu s-a plans. “Decizia autoritatilor din Rusia contravine principiilor fitosanitare si nu este deloc intemeiata. Testele de laborator au dovedit ca nu exista organisme daunatoare” – a explicat ANSA, agentia de la Chisinau care se ocupa de sanatatea produselor agricole. De asemenea, ANSA afirma ca a trimis la Moscova un raport oficial complet, in urma primirii a 5 notificari, iar raportul contine rezultatele testelor de laborator, care demonstreaza lipsa acestor daunatori din respectivele loturi.

Guvernul moldovean nu pare afectat de decizia Moscovei si anunta ca pietele din Uniunea Europeana, unde conditiile sunt foarte stricte in privinta calitatii produselor agricole, si-au sporit importurile de mere si prune, mai ales ca recolta e foarte bogata anul acesta.

Este vorba mai degraba despre o razbunare politica a Moscovei pentru sustinerea acordata Ucrainei de fortele pro-democratice de la Chisinau.

MM