UE decide prelungirea suspendarii taxelor la importurile din Ucraina si Moldova, analistii spun ca e o masura riscanta

Comisia Europeana a propus reinnoirea suspendarii taxelor la import si a contingentelor pentru exporturile ucrainene catre UE pentru inca un an, consolidand in acelasi timp protectia produselor agricole sensibile din UE.

Aceste masuri comerciale autonome (MCA) sunt in vigoare din iunie 2022 si reprezinta un pilon esential al sprijinului ferm al UE pentru Ucraina si economia sa. Masurile contribuie la atenuarea situatiei dificile cu care se confrunta producatorii si exportatorii ucraineni ca urmare a razboiului de agresiune neprovocat si nejustificat al Rusiei.

Desi principalul obiectiv al MCA este de a sprijini Ucraina, masurile tin seama, de asemenea, de sensibilitatile agricultorilor si a altor parti interesate din UE. In acest scop si avand in vedere o crestere semnificativa a importurilor de anumite produse agricole din Ucraina in UE in 2022 si 2023, MCA reinnoite contin un mecanism de salvgardare consolidat. Astfel se asigura faptul ca se pot lua masuri de remediere rapide in cazul unor perturbari semnificative ale pietei UE sau ale pietelor unuia sau mai multor state membre.

Pentru produsele cele mai sensibile – pasari de curte, oua si zahar – este prevazuta o frana de urgenta care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor in 2022 si 2023. Aceasta inseamna ca, in cazul in care importurile acestor produse ar depasi volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura ca volumele importurilor nu le depasesc in mod semnificativ pe cele din anii precedenti.

In paralel, Comisia propune reinnoirea cu inca un an a suspendarii tuturor taxelor ramase asupra importurilor din Republica Moldova, in vigoare din iulie 2022.

O masura riscanta in contextul actualelor tensiuni din sectorul european al agriculturii

Multi analisti considera ca decizia Comisiei Europene ar putea exacerba revolta fermierilor europeni. Printre altele, ei sunt revoltati de produsele fara taxe – deci la preturi de dumping – care intra pe pietele europene, aducandu-i pe fermieri in pragul falimentului. Mai ales ca fermierii din Ucraina si Moldova nu sunt nevoiti sa respecte aceleasi reguli dure cum sunt cei europeni.

Vezi si:  Leelo - soluția care eficientizează modul în care antreprenorii români își conduc afacerile

MM