Se apropie era razboiului robotizat

Armata americana planuieste punerea la punct a catorva mii de roboti pentru a contracara puterea chineza.

Confruntata cu amenintarea chineza asupra Taiwanului, armata americana intentioneaza sa construiasca o armata masiva de zeci de mii de roboti ucigasi si drone autonome.

Pentru armata americana, Rusia ramane o amenintare acuta, dar China reprezinta o provocare majora in ceea ce priveste capacitatile militare. Tocmai in fata efectului de masa al armatei chineze, Statele Unite considera ca trebuie sa se modernizeze. Pentru a face acest lucru, armata mizeaza pe crearea unei vaste armate de roboti autonomi.

Proiectul Replicator

Proiectul se numeste Replicator. Acesta presupune colaborarea cu industria de aparare si tehnologica pentru a produce volume mari de sisteme de arme autonome la un pret limitat. Acestea ar urma sa fie desfasurate in toate ramurile armatei. Razboiul Rusiei din Ucraina a aratat ca tehnologia este pregatita si relevanta pentru lupta. Dronele si munitiile propulsate de rachete sunt utilizate pe scara larga. Dronele navale au fost, de asemenea, folosite pentru a lovi flota rusa din Marea Neagra.

Ca dovada a interesului Statelor Unite pentru aceste sisteme de arme, secretarul adjunct al apararii din SUA, Kathleen Hicks, a declarat intr-un discurs ca, in termen de 18-24 de luni, vom asista la sosirea a cateva mii de sisteme autonome, cu alte cuvinte, roboti ucigasi. Cu aceasta armata, Statele Unite mizeaza pe efectul psihologic al unei astfel de armate pentru a descuraja China sa atace Taiwanul. Ramane totusi problema etica a utilizarii acestor roboti ucigasi complet autonomi, cu inteligenta artificiala.

Potrivit adjunctului secretarului apararii, aceste sisteme vor avea intotdeauna nevoie de autorizatia formala a unui om pentru a se angaja si a-si distruge tinta. Statele Unite nu sunt singura tara care pariaza pe acest tip de arme. Din acest club mai fac parte Turcia, Israel, Australia si Libia.

Vezi si:  Care sunt șansele tale la sloturi cu fructe?

MM