Ce impact are lansarea iPhone 5 asupra web design-ului?

iphone 5

Prin extensie, intrebarea pe care o punem de fapt este ce impact vor avea noile generatii de smartphone asupra designului web. An de an, numarul de utilizatori de internet mobil se dubleaza, iar aceasta crestere nu putea sa nu isi lase amprenta asupra industrie de design web. Ramura de site-uri mobile sau site-uri compatibile pentru mobile este si ea in plina dezvoltare, tot mai multe site-uri si retele sociale cunoscute precum facebook, tumblr, twitter avand aplicatii speciale pentru mobil. Asta nu inseamna ca website-urile mici si mijlocii pot ignora afluxul de potentiali vizitatori veniti de pe mobile.

De aceea, mai mult ca oricand, firmele de web design precum aceasta trebuie sa ia in considerare compatibilitatea cu smartphone-urile de ultima generatie la fiecare website creat. Desi pe de o parte este adevarat ca odata cu evolutia smartphone-urilor este mult mai usor sa se creeze pagini compatibile cu mobilele si nu mai este nevoie de versiuni speciale acestora, fiecare noua generatie de telefoane aparuta pe piata aduce si schimbari pe partea de web design ce nu pot fi ignorate. Cel mai clar exemplu este motivul pentru care website-urile flash au scazut in popularitate dupa entuziasmul initial datorita faptului ca acestea nu sunt compatibile cu mobilele.

Schimbarea principala pe care iPhone 5 o aduce in lumea web design-ului pentru mobile este legata de dimensiunea ecranului. Pentru prima data cei de la Apple au modificat marimea ecranului, pana acum standard de 960 x 640 pixeli, la 1136x 640 pixeli, cu un ecran de 4 inch retina-display. Problema cu aceasta modificare porneste din faptul ca multe companii de web design care se ocupau in mod special de mobile web design luasera marimea ecranului de iPhone drept standard, bazandu-se pe acele cifre pentru media queries.

Vezi si:  4 avantaje importante ale imprimantelor termice

Odata cu lansarea iPhone 5, 960x 640 nu mai este standardul, ceea ce inseamna ca trebuie facute modificari, altfel un mare numar de site-uri nu se vor incadra potrivit pe noul ecran. Pe langa necesitatea de a aduce modificari exista si o lectie de invatat din aceasta situatie.

Pentru prea mult timp designerii de site-uri pentru mobil s-au bazat pe consistenta celor de la Apple luand iOS drept standardul in industrie, insa lansarea noului iPhone 5 demonstreaza faptul ca nimic nu ramane neschimbat. Pentru a evita astfel de probleme pe viitor, designul website-urilor pentru mobil ce pot fi vazute de pe platforme cu display-uri cat se poate de diferite trebuie sa fie unul fluid astfel incat sa nu mai apara probleme de compatibilitate la diversele marimi ale ecranului.

Cum partea de mobile web design a acestei industrii se loveste in permanenta de evolutia incredibil de rapida a smartphone-urilor, pe viitor si elementele de design ar trebui sa tina cont de toate posibilele schimbari si inovatii ce apar de la generatie la generatie, evitand clasificarea unui model sau altul, fie el si popularul iPhone drept standard pentru industrie. Piata smatphone-urilor este cat se poate de diversa, iar designerii de website-uri pentru mobil trebuie sa se adapteze rapid pentru a tine pasul.