Tesla, venituri sub asteptari in primul trimestru al acestui an

Compania lui Elon Musk estimase incasari cu 22,4 la suta mai mari, insa procentul a fost sub asteptari: 19,3 la suta.

Motivele tin de scaderea cererii si de reducerile succesive de pret din ultimele luni, decise de Tesla in speranta ca va atrage noi clienti.  Actiunile constructorului auto, cu sediul in Austin, Texas, au scazut cu aproape 4 la suta dupa acest anunt.

Profitul net al companiei e de 2,5 miliarde dolari, in scadere fata de 3,32 miliarde dolari, anul trecut.

Constructorul de autovehicule electrice a redus preturile in SUA, China si pe alte piete de la sfarsituil anului trecut si pana acum. Elon Musk e de parere ca profiturile trebuie sacrificate pentru a creste volumul vanzarilor in aceasta perioada de scadere a cereriii si in contextul recesiunii. Potrivit unor specialisti in piata auto, e posibil ca Tesla sa fie nevoita sa opereze noi reduceri de preturi, tinand cont de asa-numitul „razboi al preturilor cu China”. Chinezii au o productie tot mai mare de autovehicule electrice, la preturi ce sfideaza concurenta. In SUA, datorita subventiilor federale pentru masini electrice volumul vanzarilor a crescut, dar la un nivel modest. Tesla a redus preturile de sase ori in acest an in SUA, ceea ce a dus la scaderea profitului. De asemenea, au fost operate taieri de preturi in Singapore, Israel si in Europa.

Pretul mediu de vanzare a unui autoturism Tesla e de 47.000 dolari. Pentru acest an, Tesla a comunicat ca se asteapta sa livreze 1,8 milioane masini.

„Decizia Tesla de a reduce considerabil preturile da dureri de cap competitorilor. Desi are profituri ceva mai mici, totusi Tesla are profit, in timp ce rivalii sai (Lucid si Rivian) se zbat sa obtina un profit cat de mic” – e de parere George Gianarikas, renumit expert financiar si bursier.

Vezi si:  Ucraina exporta cantitati record de electricitate in cinci tari, intre care si Romania

AM