Ministerul Finanţelor a atras peste 589 milioane de lei de la banci

Ministerul Finanţelor MF a împrumutat, luni, 589,2 milioane de lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduala la 98 de luni, la un randament mediu de 7,59 la suta pe an.

Valoarea nominala a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar bancile au subscris peste 1,362 miliarde lei. Urmeaza o licitatie suplimentara prin care statul vrea sa atraga inca 60 de milioane de lei la randamentul stabilit pentru obligatiuni. Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, in luna martie 2023, imprumuturi de la bancile comerciale in valoare de 5,2 miliarde de lei, la care se poate adauga suma de 720 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma totală, de 5,920 de miliarde de lei, este cu 245 milioane de lei mai mare fata de cea care a fost programaa in februarie, de 5,675 de miliarde lei, si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Titlurile de stat TEZAUR pot fi cumpărate in prima zi a lunii martie 

Amintim ca incepand cu 1 martie, romanii pot investi in titlurile de stat TEZAUR, cu maturitati de 1, 2 si 3 ani si dobanzi anuale de 7,20 la suta, 7,50  la suta, respectiv 8 la suta. Titlurile de stat au valoare nominala de 1 leu si sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumparate:

  • Intre 1 – 28 martie 2023 online, numai de catre persoanele fizice care sunt înregistrate in SPV. Operatiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectata, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului catre un cont bancar pe numele investitorului.
  • Intre 1 – 29 martie 2023 de la unitatile Trezoreriei Statului;
  • Intre 1 – 28 martie 2023 în mediul urban și 1 – 27 martie 2023 in mediul rural, prin subunitatile postale ale C.N. Poșta Romana S.A.

Dobanda este anuală, platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

AM