Scandal in Romania cu asiguratorul bulgar Euroins

Continua uriasul scandal legat de asiguratorul bulgar Euroins, companie care are o prezenta semnificativa in Romania. Firma-mama din Bulgaria s-a plans institutiilor europene.

La inceputul lunii februarie, tutela financiara si managementul companiei au fost preluate de autoritati. Euroins, prin firma-mama din Bulgaria, Eurohold, afirma ca e vorba de o tentativa la scara mare de preluare ostila a societatii.

“In atacul impotriva Euroins Romania ar putea fi implicati angajati de rang senior si mediu din conducerea departamentului Asigurari din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si oameni implicati in falimentul City Insurance” – sustine Eurohold Bulgaria. Compania a anuntat, de asemenea, ca a facut plangere pe langa diverse foruri europene. In plus, firma din Bulgaria pretinde ca, printr-o campanie de denigrare, atat la nivelul ASF, cat si la nivelul politicienilor, se incearca de fapt sechestrarea bunurilor si activelor Euroins Romania, provocand o criza de lichidati,  pentru ca, practic, societatea sa fie preluata in mod ostil.

Cu o cota de piata de 31 la suta din asigurari, Euroins e cel mai mare asigurator din Romania, dupa falimentul socant al City. Euroins este liderul RCA in Romania.

ASF a explicat ca, in ianuarie, a amendat compania de asigurari Euroins Romania cu 309.400 lei (aproape 64.000 de euro) pentru incalcarea reglementarilor privind pagubele si daunele. Euroins nu a dat clientilor, afirma ASF, notificari privind motivul pentru care cererile de daune nu au fost aprobate. Totodata, Euroins a a platit cu mare intarziere despagubirile, fara sa adauge dobanda pentru aceste intarzieri.

AM