
Incepand cu noul an este posibil sa asistam la o modificare importanta in cadrul programului pentru sprijinirea pietei imobiliare din Romania.
Daca pana in prezent orice solicitantii de credite Prima Casa aveau posibilitatea sa cumpere orice tip de imobil, din acest an programul ar putea sa permita finantarea doar a imobilelor nou construite. Pentru 2013 sunt disponibile fonduri in valoare de 200 milioane euro, ceea ce inseamna ca vor putea fi acordate credite Prima Casa in valoare de 400 milioane euro, avand in vedere ca garantia statului roman acopera doar jumatate din valoarea imprumutului.
Programul Prima Casa a aparut pentru prima data in anul 2009, ca raspuns la reticenta bancilor de a mai acorda credite. Pana in anul 2012, Fondul de Garantare acoperea in proportie de 100% valoarea creditului acordat.
Prin acest program au fost acordate un numar de aproximativ 75.000 credite, majoritatea fiind credite in euro. Preferinta pentru valuta europeana este determinata de dobanda mult mai mica fata de un imprumut similar in lei. Diferenta de dobanda este data de valoarea indicilor de referinta, Euribor la 3 luni este aproape zero, in timp ce Robor la 3 luni trece de 6 procente.
Decizia se bazeaza pe faptul ca aproape 30% din valoarea creditelor acordate prin Prima Casa au fost acordate pentru achizitia de imobile noi.
Masura ar putea conduce la scaderea preturilor pentru imobilele vechi, mai ales ca majoritatea imprumuturilor acordate in ultimii ani au fost acordate prin acest program. Varianta la creditul Prima Casa o reprezinta creditul ipotecar, care insa presupune costuri mai mari si un avans de minim 15% la lei sau 25% in cazul unui imprumut in valuta, fata de doar 5 procente in cazul unui credit Prima Casa.
In aceste conditii, romanii vor trebui sa economiseasca mai mult pentru a dispune de suma necesara platii avansului, varianta contractarii unui alt credit de nevoi personale pentru acoperirea acestuia este mult mai dificila in prezent, datorita restrictiilor impuse de catre Banca Nationala si a gradului mai mic de indatorare acceptat de catre banci.
Modificarile privind programul Prima Casa ar putea aduce beneficii pe termen lung pentru piata imobiliara, chiar daca initial ar putea parea o restrictie. Focusul pe imobile noi are potentialul de a stimula sectorul constructiilor si de a crea mai multe locuri de munca, care, impreuna cu posibila scadere a preturilor la imobilele vechi, ar putea duce la un echilibru mai sanatos al preturilor pe piata. Desigur, pentru cei care isi doresc sa isi cumpere o locuinta, aceasta schimbare ar putea insemna o mai mare dificultate in a aduna avansul necesar, dar ar putea fi un pas important spre investitii mai inteligente si mai durabile. Experienta anilor anteriori arata ca astfel de decizii pot contribui la stabilitatea economica, insa este crucial ca potentialii beneficiari sa se adapteze noilor cerinte de economisire si planificare financiara.
Stiri asemanatoare:
Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în principalele orașe din țară
Cum să beneficiezi de toate drepturile fiscale ca angajat în Germania
A scazut inflația, nu si prețurile